ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

8 χρόνια στην super league 2 το Χρηματιστήριο

14:45 - 04 Νοε 2021
Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η μοναδική αγορά μετοχών της ευρωζώνης που παραμένει υποβαθμισμένη από το 2013. Η πτώση του γενικού δείκτη κατά 91% από το 2007 έως το 2013 ήταν η αφορμή για την υποβάθμιση από τον MSCI την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013. Ο κύριος λόγος ήταν άλλος: το ελληνικό χρηματιστήριο δεν πληρούσε πλέον τα κριτήρια σε ότι αφορά τις δανειοδοτικές διευκολύνσεις τίτλων, τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) και την ασφαλή μεταβιβασιμότητα των τίτλων, και όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση του όγκου των συναλλαγών, εμπόδιζαν πλέον την Ελλάδα να έχει μια πλήρως λειτουργική αγορά.

Τα 6+1 μέτρα που πρέπει να γίνουν για να αναβαθμιστεί η Αθήνα είναι τα εξής: 1) Η αύξηση της εμπορευσιμότητας (free float) των μετοχών, 2) Η ενίσχυση των κεφαλαιοποιήσεων, 3) Ανύπαρκτη η επενδυτική γενιά μετά τη φούσκα του 1999, 4) Κίνητρα διπλής καταχώρισης, 5) Να εμπλουτισθεί με νέες δυναμικές εταιρίες και 6) Η μείωση του κόστους εισαγωγής. Έσχατο αλλά κορυφαίο μέτρο η θωράκιση της εποπτείας για να μην επαναληφθούν τα σκάνδαλα της τελευταίας τριετίας (της Creta Farms, της MLS Πληροφορική και της Folli Follie) που θρυμμάτισαν την αξιοπιστία και το κύρος της ελληνικής αγοράς.

Μετά από 22 χρόνια από τη φούσκα του 1999 θα πρέπει ο θεσμός να αναπνεύσει και να γίνει μία νέα επανεκκίνηση. Όποιος επιλεγεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζει ότι τα παπαγαλάκια και οι αυλοκόλακες των εισηγμένων βρίθουν στο οικοσύστημα της αγοράς και καλό θα είναι να έχει γερό στομάχι για το τι θα αντιμετωπίσει για να μη χάσει και την 3η δεκαετία του 20ου αιώνα η χρηματιστηριακή αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.