ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το brain drain συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και το 2018

07:05 - 17 Οκτ 2018 | Ανέστης Ντόκας
Ο πολύπειρος καθηγητής οικονομικών Γιώργος Βάμβουκας που διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) ήταν σαφής: συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το brain drain στη χώρα μας αφού τις τελευταίες εβδομάδες υπέγραψα συστατικές επιστολές για φοιτητές μου με προορισμό το Λίχτενσταϊν και τη Γερμανία.

Όταν ρωτώ τον κ. Βάμβουκα εάν βλέπει να σταματά το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων μορφωμένων παιδιών που είναι σε πλήρη εξέλιξη από το 2009 μέχρι σήμερα είναι απόλυτα ειλικρινής: "Μα είναι δυνατόν να μην αναχωρήσουν τα καλύτερα μυαλά μας για το εξωτερικό όταν ο αρχικός μισθός στη Γερμανία είναι 1500 και 1700 ευρώ και  στην Ελλάδα θα εργάζονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης για 300  ευρώ;"

Μάλιστα ο  κ. Βάμβουκας στέκεται και στη συμπεριφορά των γονιών των φοιτητών και επισημαίνει τα εξής: "Είναι πράγματι συγκινητικές οι στιγμές που διαδραματίζονται στο γραφείο μου στο πανεπιστήμιο όπου πολλοί γονείς με δάκρυα στα μάτια ζούνε μέσα στην αγωνία και ζητούν λύσεις για το μέλλον των παιδιών τους. Ολοι λένε ότι δεν θέλουν να παρακαλούν τα κόμματα για να βρούνε δουλειά στα παιδιά τους".

Οι παραπάνω εικόνες που σας περιέγραψα από την καθημερινότητα ενός καθηγητή πανεπιστημίου  αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι και σήμερα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το φαινόμενο brain drain. Κανένας πολιτικός και κανένα κόμμα δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν για το μέλλον χιλιάδων αποφοίτων. Λύσεις δεν έχουν γιατί δεν τους νοιάζει το μέλλον των παιδιών αλλά πως θα επανεκλεγούν στις εκλογές του 2019. Λόγια του αέρα εκστομίζουν στα τηλεοπτικά πάνελς, γενικολογίες και ευχολόγια να επιστρέψουν οι 700.000 και πλέον που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα προσφέροντας ανάπτυξη στις χώρες που έχουν πάει σχεδόν 17 με 18 δις. ευρώ.

Τα ευχολόγια να επιστρέψουν σύντομα από τους πολιτικούς είναι για γέλια: Δεν επιστρέφει κάποιος που έχει επενδύσει στη γνώση και τη μάθηση που είναι σήμερα το πιο σημαντικό όπλο για τους νέους ανθρώπους στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Θα επιστρέψουν όταν γίνουν συνταξιούχοι και αφού θα έχουν βοηθήσει τις χώρες που τους υποδέχθηκαν να γίνουν καλύτερες στη διάρκεια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.