ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διαδοχή της πρώτης γενιάς στις ελληνικές βιομηχανίες

09:21 - 20 Μαρ 2019 | Ανέστης Ντόκας
Το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Η πρώτη γενιά που ίδρυσε τις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες που εξαπλώθηκαν στη βαλκανική χερσόνησο, την Ανατολική Ευρώπη στη δεκαετία του 80 και του 90, εγκαταλείπει τον μάταιο κόσμο. Τα ηνία ιστορικών επιχειρήσεων έχει αναλάβει η δεύτερη γενιά. Σε πολλές όμως επιχειρήσεις είτε οι ιδρυτές δεν έχουν διαδόχους και πρέπει να μεταβιβάσουν τις εταιρίες σε ανταγωνιστές είτε τα παιδιά των ιδρυτών δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

Αυτό είναι ένα από τα μείζονα θέματα της επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα. Οι καλές επιχειρήσεις-όσες δεν υπέκυψαν στις σειρήνες των πολυεθνικών- δεν είναι πολλές αλλά είναι ηγέτιδες και πρωταθλητές στους κλάδους τους.

Η επιχειρηματική ιστορία της χώρας αρχίζει να ξαναγράφεται καθώς η χώρα έχει αφήσει πίσω της τη δεκαετία της ύφεσης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα. Οι ιδρυτές αυτών των εταιριών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 80 χρόνια. Η σκυτάλη στη νεότερη γενιά πρέπει ήδη να έχει μεταβιβασθεί.  Διαφορετικά η επιλογή είναι η αναζήτηση λευκού ιππότη. Όπως σ όλα σ αυτή τη ζωή <ότι δεν ανανεώνεται πεθαίνει>. Η Ελλάδα πάντα είχε καλές και σοβαρές επιχειρήσεις. Λίγες στον αριθμό αλλά μεγάλες και τρανές στην εξωστρέφεια, την εξειδίκευση των προϊόντων και την συνέπεια.

Όπως ο Οδυσσέας επέστρεψε μετά από 20 χρόνια στην Ιθάκη του, έτσι και οι πρωτοπόρες ελληνικές βιομηχανίες που ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 70 και του 80 θα πρέπει να ξεκινήσουν με νέο Οδυσσέα στο πηδάλιο για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.