ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κούραση της συνέπειας και η κουλτούρα της ασυνέπειας

07:30 - 04 Απρ 2019 | Ανέστης Ντόκας
Τα σημάδια κόπωσης για τους συνεπείς δανειολήπτες είναι εμφανή με το ξεκίνημα του 2019. Αρκετοί επιθυμούν να ενταχθούν στο νομοσχέδιο που επιθυμεί να φέρει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Δεν θέλουν ξανά εν όψει του καλοκαιριού να έχουν το δίλημμα αν πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου (ΕΝΦΙΑ,ΕΦΚΑ, φόρος 2018) δεν θα πας διακοπές, διαφορετικά δεν πληρώνεις τίποτα μπαίνεις σε ρύθμιση και απολαμβάνεις τις διακοπές σου. Αυτό το μαρτύριο της τελευταίας δεκαετίας το ζούνε οι συνεπείς φορολογούμενοι οι οποίοι κάθε χρόνο όλο και μειώνονται. Κουράστηκαν οι συνεπείς και τι κατάλαβαν τελικά όλα αυτά τα χρόνια; Απλώς κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ αλλά δεν έχουν αποταμιεύσεις. Ταυτόχρονα μία κοινωνία να τους κοιτά με μισό μάτι γιατί είναι συνεπείς και όχι μόνο στα χρόνια του μνημονίου αλλά και παλαιότερα.

Από τη άλλη πλευρά έχεις τους δανειολήπτες με την κουλτούρα της ασυνέπειας και του <δεν πληρώνω>. Δεν πληρώνουν εκπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους ακόμη κι αν έχουν χρήματα και έχουν ως βασική αρχή <όλο και κάποιο κούρεμα θα έρθει στις υποχρεώσεις και θα τη σκαπουλάρουμε>.

Μία κοινωνία έχει μοιρασθεί σε δύο πλευρές. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ενώσει τις 2 κατηγορίες. Τους ένωσε με τη προσδοκία ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων(10 ολόκληρα χρόνια!!!) θα τους φτιάξει τη ψυχολογία γιατί από πλευράς βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου μάλλον θα χρειασθούν αρκετά χρόνια. Τι είναι άλλωστε να δίνεις ελάχιστο ποσό 50 ευρώ για 10 χρόνια και να συνεχίζεις να δανείζεσαι. Σάμπως θα προλάβεις να τα αποπληρώσεις; Ας ξεβολευτεί και η γενιά των παιδιών και των εγγονιών τους!!!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.