ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα πρώτη επιλογή για τους «κυνηγούς» αποδόσεων

16:57 - 14 Απρ 2019 | Ανέστης Ντόκας
Σε χαμηλό 14 ετών, εκεί που ήταν πρίν την ελληνική κρίση αλλά και τη κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχουν επιστρέψει οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αναλυτές βλέπουν πιθανό τον στόχο του 3% όσον αφορά την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου και τις 300 μονάδες βάσης όσον αφορά το spread με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές.

Η βασική αιτία αυτής της σημαντικής υποχώρησης των αποδόσεων δεν αφορά την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα είτε την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης που θα παραμείνει υποτονονικός και το 2019. Οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και της εξασθενημένης οικονομίας οι επενδυτές βρίσκονται σε <κυνήγι> αποδόσεων με τα ελληνικά να καθίστανται ιδιαίτερα ελκυστικά. Η JP Morgan Asset Management είναι μεταξύ των στρατηγικών επενδυτών που δίδει ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά κρατικά ομόλογα προσδοκώντας κέρδη από την ελληνική αγορά κρατικού χρέους.

Η Ελλάδα ευελπιστεί να αντλήσει περί τα 7 δισ. Ευρώ συνολικά από τις αγορές στη διάρκεια του 2019 καλύπτοντας το 70% των δανειακών αναγκών της για φέτος. Μέχρι στιγμής έχει αντλήσει περί τα 5 δισ. Ευρώ από τις δύο εκδόσεις πενταετούς και δεκαετούς ομολόγου.

Η επικείμενη αναβάθμιση που έρχεται τη Μεγάλη Παρασκευή(26 Aπριλίου) για την ελληνική οικονομία από τον Standard& Poor’s μπορεί να είναι διπλή αν και εφόσον είναι θετική η εισήγηση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των κόκκινων δανείων. Μετά την S&P τη σκυτάλη θα πάρει ο οίκος DBRS τον ερχόμενο Μάϊο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.