ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο επιχειρηματικός κόσμος αισιοδοξεί για πρώτη φορά

15:07 - 05 Ιουν 2019 | Ανέστης Ντόκας
Η αλλαγή της ψυχολογίας στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας είναι εμφανής μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ανάδειξη της Ν.Δ. ως αδιαφιλονίκητο φαβορί και για τις επερχόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Κατ’ αρχάς μετά από πολύ μεγάλο διάστημα έχουν αρχίσει πολλοί επιχειρηματίες να αισθάνονται ότι μπορούν να υλοποιήσουν <παγωμένα> επενδυτικά σχέδια που τα είχαν αναβάλλει βλέποντας αυτή τη στασιμότητα στην οικονομία.

Για πρώτη φορά πολλοί επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους και με σημαντική εξωστρέφεια επαναφέρουν στις προτεραιότητες τους την Ελλάδα θεωρώντας ότι με μία οικονομική πολιτική που θα είναι φιλική προς την ανάπτυξη θα αρχίσει σταδιακά να επιστρέφει η εμπιστοσύνη και σε πρώτη φάση πολλές εταιρίες θα επαναφέρουν στην χώρα μας αρκετά από τα κεφάλαια τους που τα έχουν τοποθετημένα στο εξωτερικό.

 Παράλληλα οι επιχειρηματίες περιμένουν από την επόμενη κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα στις αποφάσεις της, συντονισμένα και με γνώμονα να ανέβει ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας για να μειωθεί το δημόσιο χρέος αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.  

Οι έξι πρώτες συνεδριάσεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο Χρηματιστήριο και την δευτερογενή αγορά ομολόγων, έδειξε γιατί οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν τη κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού στο Χρηματιστήριο η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενισχύθηκε κατά 4,6 δις. ευρώ επίδοση που είχαμε να δούμε από το 2012.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε σε ιστορικό χαμηλό 14 ετών  τον Σεπτέμβριο του 2005 στο επίπεδο του 2,85% και η απόδοση του 5ετούς που εκδόθηκε φέτος προσγειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,66%.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι τι βλέπουν οι ξένοι επενδυτές και αντιδρούν με τέτοιο τρόπο, ή τι αισθάνονται οι επιχειρηματίες και επαναδραστηριοποιούνται;

Ισως η απάντηση να είναι πολύ απλή: Γνωρίζουν ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας γνωρίζει τι σημαίνει πραγματική οικονομία γιατί έχει εργασθεί και κυρίως δεν είναι οικονομικά αναλφάβητος. Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία σε μία εποχή που  οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται γρήγορα και με γνώμονα αφενός να μην χάνεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας και αφετέρου να είναι ικανοποιημένοι από το βιοτικό τους επίπεδο οι κάτοικοι της χώρας μετά την συντριβή που προκάλεσε η δεκαετής κρίση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.