ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος εποχής για ιστορικά σήματα και εταιρίες

17:07 - 27 Ιουν 2019 | Ανέστης Ντόκας
Είναι πράγματι στενάχωρο μετά από δεκαετίες να κινδυνεύουν να κλείσουν ιστορικές επιχειρήσεις καθώς τα απόνερα της κρίσης δεν κάνουν διακρίσεις. Το φετινό καλοκαίρι θα χαρακτηρισθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος <το καλοκαίρι των στεναγμών> για πολλές επιχειρήσεις οι οποίες πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να συνεχίσουν τον 21ο αιώνα.

Η πολυετής κρίση που έπληξε την Ελλάδα από το 2008 προκάλεσε την κατάρρευση ιστορικών επιχειρήσεων. Γνωστά ονόματα της βιομηχανίας και του εμπορίου τελικά δεν απέφυγαν την πτώχευση, αφού δεν κατάφεραν να βρουν λύση απέναντι στο κλείσιμο των πιστωτικών γραμμών που εφάρμοσαν οι τράπεζες και σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό που μετέφεραν από τα προηγούμενα χρόνια, χρεοκόπησαν. Ακόμη και εταιρείες που μεταπωλήθηκαν για να διασωθούν δεν τα κατάφεραν και με τους νέους ιδιοκτήτες τους είχαν το ίδιο τέλος. Αυτή τη περίοδο για παράδειγμα κινδυνεύουν τρείς ιστορικές επιχειρήσεις όπως είναι η εφημερίδα Ναυτεμπορική, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η αλευροβιομηχανία Χατζηκρανιώτης.  Πικρές ιστορίες θα μπορούσαν να διηγηθούν πολλοί εργαζόμενοι για ελληνικές επιχειρήσεις που για δεκαετίες ήταν ανθηρές, αλλά η πολυετής ύφεση σάρωσε τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Για παράδειγμα, η καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη, η Ατλάντικ, η Χαρτοβιομηχανία Θράκης η Neoset, η Alex Paxk, η Fokas, η Shelman, η Πετζετάκις, η Nutriart, η Sprider Stores είναι μερικά παραδείγματα εταιριών που έκλεισαν.

Οι συνέπειες του υπερδανεισμού

Η νέα γενιά των πτωχευμένων εταιρειών του 21ου αιώνα δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια πριν η Ελλάδα εισέλθει στην Ευρωζώνη και απελευθερωθεί η στεγαστική και επιχειρηματική πίστη στην Ελλάδα. Η επιθετική συμπεριφορά των ιδιοκτητών πολλών επιχειρήσεων που τυφλώθηκαν από τη λάμψη του υπερδανεισμού, το εύκολο και πολύ χρήμα που λάμβαναν από τις τράπεζες, χωρίς μάλιστα να έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις, τους ώθησε σε κινήσεις εντυπωσιασμού απέναντι στους ανταγωνιστές τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες του υπερδανεισμού. Ακόμη και στην αρχή της ύφεσης το 2008, πολλοί επιχειρηματίες δεν αντελήφθησαν τον τυφώνα που θα ακολουθούσε και συνέχισαν να δανείζονται. Από το β΄ εξάμηνο του 2012 οι υπερδανεισμένες εταιρείες είχαν πλέον πρόβλημα με τις γραμμές πίστωσης των τραπεζών. Όταν οι τράπεζες ζήτησαν από τους επιχειρηματίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν τις εταιρείες ήταν μάλλον αργά. Η λύση των στρατηγικών επενδυτών, που επίσης αξιοποιήθηκε, δεν απέδωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.