ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όχι σε επιπόλαιες εισηγήσεις

13:30 - 17 Δεκ 2012
Βασίλης Νικολόπουλος

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Μ' ένα «ουφ» ανακούφισης η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποδέχθηκε την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 34,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και τη δέσμευση ότι ως τον Μάρτιο του 2013 θα δοθούν άλλα 18 δισεκ. ευρώ στη χώρα μας σε τρεις δόσεις.

Πράγματι είναι μια μεγάλη ανάσα αλλά... Το αλλά πάει κατευθείαν στο πως θα αξιοποιηθεί αυτό το όντως τεράστιο ποσό για την ανάπτυξη ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό η ανακούφιση των ασθενέστερων συμπατριωτών μας και κυρίως η άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε οι νέοι άνθρωποι να διαγράψουν από τις σκέψεις τους το ενδεχόμενο της μετανάστευσης με στόχο την εύρεση εργασίας.

Και ορθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών επισήμαναν ότι τώρα αρχίζει η πραγματική προσπάθεια για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και επιστροφή της ελπίδας και της προοπτικής για τον ελληνικό λαό.

Κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι ναι μεν έγινε ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον αλλά τώρα χρειάζεται ένταση των προσπαθειών από όλους μας και κυρίως από την κυβέρνηση για να αξιοποιηθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία που μας έδωσαν οι εταίροι μας των χωρών της Ευρωζώνης. Η κυρία ευθύνη βέβαια ανήκει στην κυβέρνηση για την χρησιμοποίηση όλων εκείνων των δυνάμεων που θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στην αναδιάρθρωση, στην αποκρατικοποίηση και στην πάταξη της φοροδιαφυγής ώστε να ανασάνει και να αναγεννηθεί ο τόπος. Βέβαια κάποια πρώτα δείγματα σχετικά με την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ δεν είναι ενθαρρυντικά, γιατί επιχειρούνται με υλικά – ανθρώπινο δυναμικό – που είτε είναι φθαρμένα είτε είναι ανίκανα και ήδη έχουν αποδοκιμασθεί από τον λαό. Καλό είναι κάποια θέματα να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και άμεση παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ώστε να αποφευχθούν νέα λάθη που θα αποδειχθούν τροχοπέδη για την όλη προσπάθεια.

Και κάτι ακόμα. Η τρικομματική κυβέρνηση πέτυχε πράγματι μια σημαντική απόφαση αλλά με έκπληξη και με πραγματική ανησυχία διάβασα ότι κάποια στελέχη της ΝΔ εισηγούνται στον πρωθυπουργό να εκμεταλλευθεί – κατά τη γνώμη τους - την επιτυχία με τη δόση και να προσφύγει ως τον Μάρτη σε εθνικές εκλογές. Είναι πράγματι ακατανόητο πως πολιτικοί άνδρες είναι δυνατό να ρισκάρουν να οδηγήσουν τον τόπο στην καταστροφή με την ψευδαίσθηση ότι η επιτυχία αυτή μπορεί να τους οδηγήσει σε μετεκλογική αυτοδυναμία.

Πρέπει κανείς να εθελοτυφλεί ή να είναι πολιτικά ανεύθυνος για να μη καταλαβαίνει την δίκαιη οργή που κατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού για την δοκιμασία (ανεργία, φτώχεια) στην οποία εδώ και πέντε χρόνια έχει καταδικασθεί.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να λάβει υπόψη του τέτοιες άκρως επικίνδυνες εισηγήσεις αλλά θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να απομονώσει όσους με τέτοια επιπολαιότητα – αν πράγματι υπάρχουν – εισηγούνται αυτή την αυτοκτονική πολιτική για την ΝΔ αλλά κυρίως για τη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:15 - 17 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.