ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να πέσουν οι τόνοι

14:35 - 31 Ιαν 2013
Βασίλης Νικολόπουλος

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Και ξαφνικά για μια ακόμη φορά βρεθήκαμε μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική δίνη που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και όλα αυτά νομίζω με αφετηρία τις τέσσερις ταυτόχρονες δημοσκοπήσεις που σε κάποια κόμματα προκάλεσαν όχι απλώς ανησυχία αλλά ταραχή εν κρανίω και σε άλλα επικίνδυνη ευφορία. Και κανείς δεν σκέπτεται ότι είμαστε πολύ μακριά, πάνω από τρία χρόνια, για τις επόμενες εκλογές. Και λέω τρία χρόνια γιατί στην ουσία αυτή τη στιγμή κανένα από τα μεγάλα κόμματα και κυρίως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θέλει, παρ’ όλα όσα ψελλίζει, τώρα εκλογές. Αλλά ούτε το κυβερνών κόμμα γιατί ο χρόνος έχει αρχίσει να γυρίζει υπέρ του. Πράγματι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει κανένα λόγο να θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αλλά ούτε και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

 

Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας που όπως και ξένοι παράγοντες επισημαίνουν έχει αρχίσει να αποδίδει και έχει καλύψει τα δύο τρίτα του δρόμου προς την οριστική σωτηρία της χώρας από την οικονομική καταστροφή. Η μόνη πολιτική πλευρά που ίσως θέλει τις εκλογές είναι η Χρυσή Αυγή, που όλες οι δημοσκοπήσεις την παρουσιάζουν ως τρίτο κόμμα. Κι αυτός πρέπει να είναι ένας ακόμα λόγος που τα άλλα κόμματα πρέπει να προσέξουν τον κίνδυνο και να χαμηλώσουν τους τόνους για να μη βρεθούμε όλοι προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

 

Το ερώτημα που μένει είναι να ερευνηθεί πως τα καταφέραμε πάλι να φθάσουμε στα όρια ενός απέραντου φρενοκομείου, όπως είχε επισημάνει σε ανάλογη πολιτική περίοδο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ποιοι πυροδοτούν το κλίμα της έντασης; Που αποβλέπουν; Και ποιοι είναι οι στόχοι τους;

Όπως επισήμανα και στην αρχή τα στοιχεία των τεσσάρων δημοσκοπήσεων έδωσαν το έναυσμα. Και οι επιδιώξεις των συνδικαλιστοπατέρων να μη χάσουν τα κεκτημένα όχι οι εργαζόμενοι αλλά οι ίδιοι. Πράγμα όμως που βολεύει κάποια κόμματα. Βολεύει βεβαίως και τα τηλεοπτικά παράθυρα που υποδαυλίζουν αυτή την πέραν ορίων αντιπαράθεση, που έφθασε να περάσει και μέσα στην αίθουσα της Βουλής και μάλιστα μεταξύ κυριών!

Η χώρα δίνει αυτή τη στιγμή, με όσα συμβαίνουν στους δρόμους, με τις εισβολές σε υπουργεία, με τους σκυλοκαβγάδες στα τηλεπαράθυρα και τη Βουλή μια εικόνα που προκαλεί κατάθλιψη και μεγάλη ανησυχία στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Κάποιοι φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει την πετυχημένη ατάκα της αξέχαστης ηθοποιού του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου Σαπφούς Νοταρά:

 

…. Μπουρλότο!

 

Ναι, δυστυχώς κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να βάλουν μπουρλότο στον τόπο. Δεν πρέπει να τους επιτραπεί. Πρέπει να υπάρξει άμεσα αυτοσυγκράτηση. Γιατί δεν είναι δυνατόν π.χ. η συνήθως πολύ ψύχραιμη και νηφάλια Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα να κηρύσσει εν ψυχρώ ξεσηκωμό για να κερδίσει το κόμμα της κάποιους πόντους και η χώρα να οδηγηθεί σε βαθειά περιδίνηση. Αυτό φυσικά αφορά ολόκληρη την πολιτική ηγεσία. Καιρός να βάλουν όλοι φρένο και να σκεφθούν και τον τόπο και τον δοκιμαζόμενο σκληρά ελληνικό λαό, που δεν του αξίζει καινούργια εσωτερική περιπέτεια. Χαμηλώστε λοιπόν, τώρα, όλοι τους τόνους, πριν είναι πολύ αργά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.