ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ασφυκτικό πλαίσιο της Ευρωζώνης αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα

09:47 - 07 Ιουλ 2016
Η Βρετανία αποφάσισε ότι πιθανόν και να είναι καλύτερα εκτός της Ευρωζώνης. Ο χρόνος θα δείξει αλλά για την ώρα, οι αγορές έχουν μιλήσει και έχουν ακουστεί καθαρά.

Λίγες ημέρες μετά από το Brexit, ο FTSE 100 διαπραγματεύεται σε υψηλότερα επίπεδα από την προ-Brexit εποχή και οι αποδόσεις του βρετανικού δεκαετούς ομολόγου, έχουν σημειώσει νέο ιστορικό χαμηλό. Από την άλλη, τα ευρωπαϊκά spreads έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα με την Ιταλία να πρωταγωνιστεί καθώς οι τράπεζές της βρίσκονται υπό κατάρρευση κάτω από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τι μας διδάσκει το τραπεζικό πρόβλημα της Ιταλίας; Ότι μας δίδαξε και το πρόβλημα της Ελλάδας το οποίο από το 2009 που ξεκίνησε, γίνεται συνεχώς και χειρότερο. Για να γίνω περισσότερο σαφής. Όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα σχοινιά και έπρεπε να αποφασιστεί το δεύτερο μνημόνιο, ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι υπήρξαν 22 Eurogroup; Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι υπερβολικά πολλά Eurogroup πραγματοποιήθηκαν και το 2015; Ποιος ξεχνάει τη φράση του σημερινού Πρωθυπουργού ότι "διαπραγματεύτηκα σκληρά για 17 ώρες;". Ποιος ξεχνάει ότι τον καιρό της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, υπήρξε συνάντηση Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ, η οποία παραλίγο να κλείσει 24ωρο; Οι εικόνες με τους δημοσιογράφους να κοιμούνται όπου βρουν μιλούσαν από μόνες τους.

Συνοψίζοντας, η Ευρώπη χρειάστηκε 22 Eurogroup για να σώσει μια χώρα η οποία βρισκόταν υπό κατάρρευση και οι τράπεζες έχαναν κεφάλαια. Η Ευρώπη χρειάστηκε μήνες ολόκληρους για να αποφασίσει πάνω σε ένα κείμενο το οποίο είχε ελάχιστες διαφορές από το αρχικό που είχε κατατεθεί. Το πρόβλημα το οποίο οι Βρετανοί δεν άντεξαν ήταν η γραφειοκρατία των Βρυξελλών αλλά και το στενό πλαίσιο κανόνων το οποίο για κανένα λόγο και για καμία περίπτωση δεν αναθεωρείται. Το κανονιστικό αυτό πλαίσιο, αποδυναμώνει πλήρως τις αδύναμες χώρες οι οποίες στο τέλος θα δεχθούν τα χρήματα που έχουν την έγκριση της Γερμανίας, αλλά με πολύ χειρότερους όρους αφού στο μεταξύ οι δομές της χώρας έχουν διαλυθεί και η οικονομία έχει καταρρεύσει.

Μέχρι σήμερα κανένας δεν τολμούσε να μιλήσει και να αντιδράσει. Ούτε καν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έβλεπαν τις αποδόσεις των ομολόγων τους να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και που θα μπορούσαν να βγουν στις αγορές και να δανειστούν. Δε χρησιμοποιούσαν ούτε το μέγεθος των οικονομιών τους για να πιέσουν τη Γερμανία να υιοθετήσει μια περισσότερο φιλική στάση προς τις πιο αδύναμες χώρες.

Από την ώρα που η Βρετανία επέλεξε να φύγει από την ΕΕ, έστω και αν ακόμα δεν έχει επικυρωθεί τίποτα, οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει. Ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι το Brexit θα πρέπει να οδηγήσει σε μια ανασκόπηση των πολιτικών της ΕΕ ώστε να βρεθεί αν το οικοδόμημα αυτό έχει λόγο ύπαρξης. Ο Renzi στην Ιταλία, δήλωσε ότι θα αφήσουν την ΕΕ να συσκέπτεται για το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών και θα αναζητήσει λύση μέσω της αγοράς. Η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών δεν αποκλείεται να έχει και άρωμα χωρών εκτός Ευρωζώνης. Ο Renzi φαίνεται ότι δεν είναι πρόθυμος να εμπλακεί στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών που θα τον οδηγήσει να υπογράψει μια συμφωνία με τις τράπεζες να είναι νεκρές και με την ΕΕ να του προσφέρει σωσίβιο μερικά δισεκατομμύρια, που όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Το Brexit έχει ανοίξει το ασκό του Αιόλου και οι επόμενοι μήνες αναμένονται να έχουν πολλές αναταραχές καθώς η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται σημαντικά και θα είναι όλο και περισσότερο δύσκολο να αποφευχθεί ένα ατύχημα που θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών στις υπάρχουσες δομές της ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.