ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Η έξυπνη τακτική άμυνας του Σουλτάνου απέναντι στις επιθέσεις των αγορών

11:52 - 03 Σεπ 2018
Η μάχη Trump-Erdogan συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τις αγορές να σφυροκοπούν τα τουρκικά assets και την τουρκική οικονομία να βουλιάζει μέρα με τη μέρα.

Ωστόσο είναι χαρακτηριστικές οι αντοχές του Σουλτάνου, ο οποίος έχει αποφασίσει να απορροφήσει ολόκληρο το σοκ της επίθεσης οδηγώντας την τουρκική οικονομία σε μια πιθανή ύφεση, αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας όσο το δυνατόν ακέραια τα βασικά του όπλα, τα οποία δεν είναι άλλα από τα συναλλαγματικά αποθεματικά και τα αποθέματα χρυσού. 

Η τελευταία επίθεση των αγορών στην Τουρκία, δεν κατάφερε να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή της Μαύρης Δευτέρας της 13ης Αυγούστου. Τα επίπεδα αυτά είναι και το ορόσημο για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας. Αν η ισοτιμία περάσει πάνω από τα 7,20 σε σχέση με το δολάριο, τότε θα πρέπει να αναμένουμε κλιμάκωση της έντασης με λεκτικές απειλές και με χρήση πιθανότατα αποθεματικών τα οποία θα επιταχύνουν την πτώση της ισοτιμίας και θα δυσκολέψουν την κατάσταση στις τράπεζες. 

Παρόλα αυτά, μια πιο ψύχραιμη ματιά δείχνει ότι οι φόβοι των επενδυτών για την Τουρκία έχουν ορίζοντα διετίας. Την ώρα που τα Media παίζουν το παιχνίδι του τρόμου, η πραγματικότητα είναι λιγότερο σοβαρή. Μια χώρα που χρεοκοπεί ή αναμένεται να χρεοκοπήσει, δε βλέπει τα ομόλογά της να διαπραγματεύονται με discount 12%-15% αλλά τα βλέπει σε επίπεδα χρεοκοπίας κάτω από το 40.  

Επιπρόσθετα, τα CDS έναντι μιας πιθανής τουρκικής χρεοκοπίας, έχουν σημειώσει κατακόρυφη άνοδο μόνο σε ορίζοντα 12 μηνών. Μια χώρα που χρεοκοπεί, δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα σε ορίζοντα έτους, τριών, πέντε και δέκα ετών.  

Ο βασικός λόγος πίεσης για τους επόμενους 12 μήνες είναι η ανάγκη αποπληρωμής χρέους $180 δισ. Ποσό το οποίο δε φαίνεται ότι θα δυσκολευτεί να αποπληρωθεί και που πιστεύω ότι και οι πιστωτές δεν θα ήθελαν να το βλέπουν να μην αποπληρώνεται.  

Αν και βραχυπρόθεσμα οι αγορές κινούνται από δηλώσεις και επιθέσεις στην τουρκική λίρα, τα πράγματα δεν αναμένεται να πάρουν απρόσμενη θετική εξέλιξη μεσοπρόεθσμα. Μια αλλαγή στάσης του Ερντογάν και απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, θα οδηγήσει σε ανοδική έκρηξη τις αγορές καθώς οι επιθέσεις θα ανασταλλούν.  

Τέλος, για να μπορέσει να υπάρξει μια κρίση διαρκείας, θα πρέπει το δολάριο να παραμείνει ισχυρό για σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί σε δραματική μείωση της ρευστότητας. Δε φαίνεται όμως ότι το δολάριο μπορεί να μείνει ισχυρό και οι αναδυόμενες αγορές μεταξύ αυτών και η Τουρκία, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια κερδοσκοπική ευκαιρία για ταχύτατα κέρδη. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:59 - 03 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.