ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποφεύγουν οι τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια σε πελάτες τους

09:11 - 04 Φεβ 2010
Χρήστος Ιωάννου

Γράφει ο Χρήστος Ιωάννου

Ορισμένες τράπεζες αρνούνται να αγοράσουν σε πελάτες τους έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, που έχουν καλές αποδόσεις και σύντομες λήξεις γιατί έχουν πρόβλημα ρευστότητας και δεν θέλουν να φύγουν οι καταθέσεις. Από την περασμένη Παρασκευή κάποιοι έβλεπαν την απόδοση των εντόκων γραμματίων του δημοσίου - τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας - και τις «λιγουρεύονταν». Έλεγαν ότι «αντί να κρατάω τα χρήματα σε μία χαμηλότοκη προθεσμιακή κατάθεση 3ήνου στην τράπεζα με επιτόκιο 2,3-2,8% είναι καλύτερο να τα τοποθετήσω σε έντοκα με απόδοση 4%-5%, που λήγουν στις αρχές Απριλίου». Μέχρι τότε υπολόγιζαν ότι το δημόσιο δεν θα πτωχεύσει και θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του (σ.σ. οι αποδόσεις είναι σε ετήσια βάση).

Προχθές το πρωί αποφάσισα να κάνω επιτόπιο ρεπορτάζ. Επισκέφτηκα τράπεζα στην οποία είμαι πελάτης και ρώτησα πως μπορώ να αγοράσω έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας.

Στο κατάστημα,  τηλεφώνησαν μπροστά μου στο dealing room, μεταφέροντας το αίτημά μου.

Ξέρετε τι απάντηση πήρε ο υπάλληλος; «Δεν πουλάμε έντοκα».

Δεν το περίμενα, αλλά το ξεπέρασα. Γύρισα στο γραφείο και είπα αυτή τη φορά να τηλεφωνήσω.

Στη δεύτερη τράπεζα, παρότι ιδιωτική, σύγχρονη, ευέλικτη με ευγενέστατους υπαλλήλους δεν κατάφερα να συνεννοηθώ.

Από το κατάστημα με παρέπεμψαν στη χρηματιστηριακή τους εταιρεία. Από τη χρηματιστηριακή στο dealing room. Από το dealing room στο private banking και από το private banking στο πουθενά γιατί ζήτησα ένα συγκεκριμένο κύριο, στον οποίο πέρασε η τηλεφωνική γραμμή. Δυστηχώς δεν ήταν  στο γραφείο του. Αφησα όμως μήνυμα.

Ο άνθρωπος δεν με ξέχασε και μου τηλεφώνησε χθες για να μου όμως ότι το private banking δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημά μου. Και με παρακάλεσε να ξαναπάρω το κατάστημα... Φυσικά δεν το έκανα και σταμάτησα την έρευνα αγοράς.

Το συμπέρασμα που έβγαλα ήταν πως καμία τράπεζα δεν ήθελε να μου δώσει έντοκα γραμμάτια. Ακόμα κι αν με άφηναν να αγοράσω είμαι σίγουρος ότι θα επιβάρυναν τη συναλλαγή με υψηλές προμήθειες καθιστώντας την αγορά των ομολόγων ασύμφορη. Αλλωστε το έχουν ξανακάνει.

Η αγορά ομολόγων είναι μια κλειστή αγορά και οι συναλλαγές over the counter και δεν καταγράφονται σε κάποιο επίσημο σύστημα συναλλαγών, όπως γίνεται με τις πράξεις στο Χρηματιστήριο.  Ο καθένας κάνει ότι θέλει και επιβάλει όση προμήθεια θέλει σε ιδιώτες πελάτες (το ίδιο έκαναν και στα ασφαλιστικά ταμεία).

Κλείνω λέγοντας ότι τα ονόματα των τραπεζών δεν έχουν σημασία, γιατί στόχος δεν είναι η δυσφήμιση. Στόχος είναι:

Α) να αλλάξει το καθεστώς, μιας ακόμα ολιγοπωλιακής αγοράς,  που λειτουργεί υπέρ των ολίγων και κατά των πολλών  και

Β) να δείξουμε στον κ. υπουργό πως μπορούν να πέσουν τα spreads.

Και μία λεπτομέρεια με σημασία: Η χθεσινή αναφορά-εξαγγελία του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρου Καπράλου στη συνέντευξη τύπου για δυνατότητα εισαγωγής των ομολόγων στο Χρηματιστήριο έτσι ώστε να αποτελέσουν εναλλακτική επενδυτική επιλογή στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές και να βοηθήσει και το Ελληνικό Δημόσιο στο πρόγραμμα δανεισμού του 2010, είναι ευσεβής πόθος, που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια.  Πολύ απλά γιατί «δεν αφήνουν οι τραπεζίτες».

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 04 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.