ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Σύρο της αρχοντιάς του Αιγαίου

16:07 - 29 Ιουλ 2019
Βρέθηκα για λίγο στην Σύρο. Σε ένα καθαρό, νοικοκυρεμένο, αστικό νησί, σε μια Ερμούπολη που κρατά την λάμψη της πρωτεύουσας και που αποτελεί το κέντρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και, φυσικά του Νομού Κυκλάδων... Μια πόλη που κοιμάται αργά και ξυπνάει νωρίς, που διατηρείται καθαρή σε κάθε της γωνιά και που φιλοξενεί κυρίως Έλληνες παραθεριστές...


Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με φίλους, οι οποίοι μετέχουν στα κοινά, της Περιφέρειας και του Δήμου, από τους οποίους άκουσα πολλά και ενδιαφέροντα. 
Κατ' αρχήν άκουσα τρομερά παράπονα για την "κεντρική εξουσία", η οποία αδιαφορεί για τα προβλήματα της Περιφέρειας.

-Έχουμε να διοικήσουμε 28 νησιά, το καθένα με τα δικά του προβλήματα αλλά και την δική του κοινωνία. Από το Καστελόριζο μέχρι την Κέα! Είμαστε η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, μια Περιφέρεια αχανής! 
Ο Αμερικανός πρέσβυς Τζέφρι Πάιατ, που μας είχε επισκεφθεί προσφάτως, εξέφρασε την απορία του θα το "πώς μπορεί να διοικηθεί ένα τόσο πολύπλοκο νησιωτικό σύμπλεγμα". Κι όμως, τα βγάζουμε πέρα-χωρίς καμία βοήθεια και χωρίς ένα ευρώ ενίσχυση από το κράτος. 
Από δικά μας χρήματα συντηρούμε όλες τις δράσεις μας. Δεν χάνουμε έκθεση στο εξωτερικό, πηγαίνουμε παντού, διαφημίζουμε τα νησιά μας σε όλο τον κόσμο. 
Και σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι εκείνη που εισφέρει να περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη στον κρατικό κορβανά. Έχουμε ήδη αφήσει το "αεροπλανοφόρο" που λέγεται Κρήτη αρκετά πίσω! μου είπε στέλεχος της Περιφέρειας.

Απόρησα. "Μα, είστε η πιο πλούσια Περιφέρεια και δεν σας ενισχύει το κράτος;" ρώτησα. Η απάντηση ήταν ότι "το κράτος όταν βλέπει ότι παίρνει από εμάς τόσα χρήματα γιατί να δώσει; Όμως άλλο να έχεις χρήματα για προβολή της Περιφέρειάς σου κι άλλο να κόβεις από εδώ και από εκεί για να τρέχεις από το Μαϊάμι μέχρι την Μόσχα, από το Σίδνεϊ μέχρι το Πεκίνο!"...

Έμαθα ακόμη ότι η πρώην υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά βρισκόταν πάντα κοντά στην Περιφέρεια. "Μας ακολουθούσε σε κάθε μας εξόρμηση και προσπαθούσε να μας στηρίξει. Αλλά το ελληνικό κράτος, πιστό και στέρεο απέναντι στην γραφειοκρατία του, δεν άφηνε πολλά περιθώρια" μου είπαν. 
Και καλό είναι να τα "ψάξει " αυτά ο νέος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Έμαθα κι ένα απίθανο, που μόνο στη χώρα μας μπορείς να συναντήσεις. Το "Δεσποτικό", η κατοικία, δηλαδή, του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, στην οποία διαμένει ο εκάστοτε Επίσκοπος εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια, δεν ανήκει στην Μητρόπολη!  
Παρουσιάστηκε κάποιο κενό στο θέμα της ιδιοκτησίας, η Μητροπόλη προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά το Δικαστήριο έκρινε ότι το ακίνητο ανήκει στον Δήμο!
Έτσι, η Μητρόπολη δαπανά συνεχώς χρήματα για την συντήρηση και τις επισκευές ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το γραφείο και η κατοικία του Επισκόπου και το οποίο δεν της ανήκει! 
"Εχουν υποσχεθεί ότι το θέμα θα λυθεί, αλλά κανείς δεν κάνει εκείνο που πρέπει" μου πέταξε στο αυτί παλαιός, ηλικιωμένος ιερωμένος...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.