ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήπως "τελειώνει" η δημοκρατία ως σύστημα;

11:00 - 09 Οκτ 2019
Για σκέψου! "Έδωσε πράσινο φως ο Τραμπ στον Ερντογάν για την Συρία". Έγραψε εκατό λέξεις με τον υπολογιστή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και, αυτομάτως, άνοιξε την όρεξη του αιμοσταγούς κυβερνήτη της Τουρκίας. "Μπείτε, σφάξτε, σκοτώστε, λεηλατήστε, θυμηθείτε την παλιά σας τέχνη!" θα μπορούσε κανείς να διαβάσει πίσω από το περίφημο "tweet" του πλανητάρχη.

Δηλαδή ένας ολόκληρος, κυνηγημένος και εισέτι διωκόμενος λαός, οι Κούρδοι, με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ενός ανθρώπου, γίνονται βορά στις ορέξεις των εχθρών τους! 
Και όλα όσα προηγήθηκαν; Τα περί "κουρδικού κράτους", τα μεγάλα έργα, στα οποία έλαβαν μέρος και ελληνικές εταιρείες, ο εξοπλισμός των Κούρδων, οι εξαγγελίες των αμερικανών για οριστική λύση του κουρδικού προβλήματος; Διαγράφονται με "ανυπέρβλητη σοφία";

Θα μου πείτε και παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν τα "σόσιαλ", δεν εισέβαλε ο Χίτλερ σε μια βραδιά στην Πολωνία; Τον εμπόδισε κανείς; Αντιστάθηκε ενωμένος-για να προλάβει το κακό- ο ελεύθερος κόσμος; 
Μόνο όταν ο κίνδυνος άγγιξε την δική τους "γούνα" ενεργοποιήθηκαν οι "μεγάλες δυνάμεις". Αφήστε δε που η πανίσχυρη ΕΣΣΔ είχε προλάβει να υπογράψει το κατάπτυστο σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ!
Σήμερα, όμως, έχουμε προχωρήσει, έχουμε εκπολιτισθεί. Σήμερα με ένα μήνυμα στον υπολογιστή σου μπορείς να πετάξεις στα σκουπίδια μια πολιτική 15 ετών, να αγνοήσεις τον αγώνα που έδωσαν οι σύμμαχοί σου Κούρδοι για την εξουδετέρωση των δολοφόνων της Τζιχάντ, να ανατρέψεις τις ισορροπίες σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ζώνη, να αποθρασύνεις έναν εμφανώς διαταραγμένο ηγέτη, ο οποίος ονειρεύεται να φθάσει μέχρι τα τείχη της Βιέννης επί κεφαλής του οθωμανικού ιππικού.

Επειδή, όμως, υπάρχει και η "απαράμιλλη σοφία", έπεσε και μια απειλή ανάμεσα στις "ευχές", απειλή για "καταστροφή της τουρκικής οικονομίας", απειλή η οποία επέφερε εν ριπή καταβαράθρωση της λίρας! Κι εσύ, ο ενημερωνόμενος πολίτης, ψάχνεις να απαντήσεις στο κλασικό ερώτημα" Πού είναι η αλήθεια και πού είναι η μπλόφα;"!

Φοβούμαι, αγαπητοί, ότι έχουμε περάσει σε μια καινούρια, επικίνδυνη εποχή. Φαίνεται ότι η δημοκρατία έχει αδυνατίσει επικίνδυνα και έχει παραχωρήσει ζωτικό χώρο σε ηγέτες οι οποίοι την αντιπαθούν, ηγέτες οι οποίοι την θεωρούν ως σύστημα "ξεπερασμένη" και "αναιμική".
Εκεί που λέγαμε ότι παρήλθε οριστικά η εποχή των "πεφωτισμένων" ηγετών, εκεί που πανηγυρίζαμε για την πτώση του τείχους και το τέλος του ολοκληρωτισμού, βλέπουμε την ηγεσία της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο, να "κλείνει το μάτι" σε ηγέτες που θυμίζουν εκείνες τις εποχές! 

Χωρίς να παραγνωρίζω τους κινδύνους που εγκυμονεί και για την περιοχή μας (και την πατρίδα μας) η τελευταία-ακατανόητη- ενέργεια του Προέδρου της μεγάλης μας φίλης, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι η αφυδάτωση, η απίσχναση της δημοκρατίας.
Δεν αρέσει πλέον σε πολλούς το σύστημα της δημοκρατικής διακυβερνήσεως.
Κι όπως λέει ο λαός "χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει". Τα κράτη λειτουργούν πλέον ως "δραγάτες" και διώκτες των πολιτών και οι ατομικές ελευθερίες συρρικνώνονται. 
Και όταν ακούς για την "απαράμιλλη σοφία", καλό θα είναι να "κουμπώνεσαι"...

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.