ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτό ΔΕΝ μπορώ να το καταλάβω

16:02 - 16 Απρ 2020
Δημήτρης Κωνσταντάρας

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Δυο θέματα που «έσκασαν» σχεδόν ταυτόχρονα , μέσα στην δικαιολογημένη -σχετική πάντως- ευφορία που έχει δημιουργηθεί από την θετική εξέλιξη των μέτρων που έλαβε η Πολιτεία για την πανδημία και τα οποία πληροφορήθηκα και διασταύρωσα από διάφορες πλευρές, με αναγκάζουν να ομολογήσω ότι η δημιουργία μιας τέτοιας κατάστασης, αυτήν ακριβώς τη στιγμή, αποτελεί κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω. Ή -καλύτερα- δεν ΘΕΛΩ να καταλάβω. Και μένω με την απορία : γιατί δεν μπορώ να τα πιστέψω, έστω κι αν η ειδησεογραφία προέρχεται από υπεύθυνους φορείς ; Προσέξτε:

Από τη μία, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κωνσταντής δήλωσε στην ΕΡΤ ενώ έχει δοθεί τρίμηνη παράταση στα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία για να «περάσουν»  από τις αρμόδιες επιτροπές, δεν καταβάλλονται τα αναπηρικά επιδόματα.

Και ο κ. Κωνσταντής , αφού επισήμανε ότι «το επίδομα έχει κοπεί σε 2.000 οικογένειες, πράγμα το οποίο είναι εκτός νόμου»,  πρόσθεσε ότι όταν ένας άνθρωπος έχει αναπηρία από 90% και πάνω , «δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του» και ως εκ τούτου τα εισοδήματα από τα επιδόματα «είναι ίσα - ίσα για την επιβίωσή του».  Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές όχι από τον κορωναϊό αλλά από τις συνθήκες που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα αντιμετώπισής του», όσο κι αυτά τα μέτρα ήταν απαραίτητα. «Για κάποιες ομάδες δεν πρέπει να είναι κάθετα», είπε ο πρόεδρος. Κατανοητό; Κι αν ναι, γιατί δεν θέλω να το πιστέψω και το θεωρώ κακή συγκυρία ή χοντρό λάθος; 

Από την άλλη, όπως αναδείχθηκε  με επιστολές στον ίδιο τον πρωθυπουργό και σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του τύπου, «έσκασε» σχεδόν ταυτόχρονα  μια έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του σωματείου - μέλους της , του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για έλλειψη παρέμβασης  στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) απέναντι στην περικοπή του επιστημονικού προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν οι τυφλοί επιστήμονες (δικηγόροι κλπ.) καθώς και στην περικοπή προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις.

Μα είναι δυνατόν να έγινε αυτό έτσι, εν ψυχρώ και μάλιστα από τον ίδιο τον Οργανισμό; Χωρίς γνώση της κυβέρνησης που αποδεδειγμένα έχει δείξει τον τελευταίο καιρό ότι ενδιαφέρεται και μεριμνά για το λαό;  Κι αν έγινε με πρωτοβουλία του Οργανισμού, η κυβέρνηση δεν έπρεπε να το «μπλοκάρει»; Βεβαίως ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του έχουν τεράστια προβλήματα στο κεφάλι τους, σοβαρά θέματα να λύσουν, κάθε λογής  επιθέσεις κατά την χώρας, του Κράτους και του λαού . Αλλά πήρε αυτές τις αποφάσεις εν πλήρει γνώσει των καταστάσεων; Και έπρεπε να τις πάρει τώρα; Τι σκέφθηκε;

Θα τα μάθουμε όλα και πολύ σύντομα, δεν έχω αμφιβολία. Αλλά μού είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσω το πώς  μια κυβέρνηση που έχει δείξει νεύρο, αποφασιστικότητα, αμεσότητα αντιδράσεων και εκπληρώνει σταθερά όλες της τις υποχρεώσεις, δεσμεύσεις και εξαγγελίες, «πέφτει έξω» σε δυο ευαίσθητες «περιοχές» όπως οι κινητικά ανάπηροι και οι τυφλοί. Το ότι τις αποφάσεις τις πήρε είναι βέβαιον γιατί οι Οργανώσεις δεν θα αντιδρούσαν έτσι  αν οι αποφάσεις και τα μέτρα δεν είχαν ληφθεί. Έστω, πριν από την εισβολή του covid 19 οπότε τώρα θα έπρεπε να τις είχε πάρει πίσω.

Σταματώ εδώ και δεν επεκτείνομαι. Τα δυο ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί χρειάζονται  άμεση επανόρθωση. Η κυβέρνηση πήρε μερικές πολύ δυσκολότερες αποφάσεις. Η αναστολή των βλαπτικών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού  αποφάσεις θα ήταν πολύ ευκολότερη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.