ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια αντικατάσταση που πέρασε «στα ψιλά» αλλά ίσως κρύβει πολλά.

16:34 - 17 Νοε 2020
Δημήτρης Κωνσταντάρας

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Η –οπωσδήποτε αιφνίδια- τοποθέτηση από τον κ. Μητσοτάκη του «υπερ-στελέχους» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Γιάννη Ζερβάκη στη θέση του Συμβούλου του πρωθυπουργού με αντικείμενο τη συνέργεια με την Κοινωνία των Πολιτών και την παρακολούθηση μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται από ιδρύματα και φορείς , μάλλον «πέρασε στα ψιλά» της ειδησεογραφίας.

Λίγο η δηλητηριώδης έξαρση της πανδημίας, λίγο η 17η Νοεμβρίου, λίγο οι αναμενόμενες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά λόγω επικείμενης αλλαγής στην Αμερικανική Προεδρία, «έσπρωξαν» την λιγόλογη , χτεσινή ανακοίνωση για την τοποθέτηση του κ. Ζερβάκη σε μια πολύ κρίσιμη και απαραίτητη για την επιτυχία του Επιτελικού Σχεδίου της κυβέρνησης θέση στη «δεύτερη σειρά» των ειδήσεων.  Και δεν ήταν λίγο αυτοί που σημείωσαν ότι η σχεδόν «εν κρυπτώ» τοποθέτηση τού – οπωσδήποτε υπερεπαρκούς –στελέχους του «Σταύρος Νιάρχος» ήταν πολύ μεγαλύτερη σημασίας απ΄ότι της δόθηκε δεδομένου ότι ο κ. Ζερβάκης , «κάποιον» αντικαθιστά – και μάλιστα υπουργό- στην Ομάδα  Επιτελικής Διακυβέρνησης της κυβέρνησης. Μόνο που τις αρμοδιότητες που είχε – επιπλέον από τα σαφή καθήκοντά του- ο άνθρωπος που αντικαταστάθηκε, τις είχε ως «στενός συνεργάτης» του πρωθυπουργού. Και  δεν μάθαμε – ακόμη φαντάζομαι γιατί κάποτε θα μάθουμε – ούτε ποιες ακριβώς ήταν οι αρμοδιότητές του αλλά ούτε καν ποιος ήταν.

Οι προβληματισμοί αυτοί δεν έχουν βέβαια καμία σχέση με την προσωπικότητα του κ. Ζερβάκη και τις ικανότητές του που είναι αναμφισβήτητες αλλά για την υποβάθμιση αυτού του διορισμού και τη μυστικότητα των ενεργειών που ενδεχομένως κυοφορούν ευρύτερες ανακατατάξεις στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου . Και το κυριότερο:  την ευρύτερη αμφισβήτηση της επιτυχίας που έχει το Επιτελικό Κράτος, που θεσμοθετήθηκε  λίγο μετά τις εκλογές, του ‘19 ως « οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» με τον Νόμο 4622/2019, (ΦΕΚ A’ 133/07.08.2019).

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της  17ης Νοεμβρίου, την αρμοδιότητα αυτή είχε μέχρι πριν από λίγο καιρό, υπουργός και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και όπως λένε οι εκτιμήσεις  ανθρώπων που γνωρίζουν τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς δεν είναι  όλα «καλώς καμωμένα από το επιτελικό κράτος». Και αυτή η αλλαγή πιθανώς να αποδειχθεί  προάγγελος και άλλων αλλαγών στο επιτελείο του Μαξίμου,  όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου για τον ανασχηματισμό.

Ποιος είναι αυτός που αντικαταστάθηκε; «Υπουργός και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη» αναφέρει- όπως είπαμε- η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» σε σχόλιό της, χωρίς να αναφέρει το όνομά του. Και όσον αφορά τον κ. Ζερβάκη, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, πρόκειται για στέλεχος με εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα της φιλανθρωπίας, στον σχεδιασμό και διαχείριση έργων και προγραμμάτων, στις συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στη διαχείριση οργανισμών και ανθρώπινου δυναμικού. Συνεπώς, χωρίς λεπτομέρειες, αυτά πρέπει να ήταν τα χαρακτηριστικά και του αντικατασταθέντος.

Ποιοι ήταν – και είναι- οι «υπουργοί και στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη»;  Προφανώς θα μάθουμε το όνομά του πολύ σύντομα. Ωστόσο, αυτοί που – φαινομενικά τουλάχιστον- «ταιριάζουν», είναι :

  • Γιώργος Γεραπετρίτης , Υπουργός Επικρατείας,
  • Άκης Σκέρτσος , Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,
  • Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος,
  • Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών ( που σύμφωνα με τις πληροφορίες, από εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στο παρά ένα για να ανοίξει την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση),
  • Κυριάκος Πιερρακάκης ,Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως ανέφερε προ εβδομάδων η στήλη «Θεωρείο» της Καθημερινής, «η γκρίνια που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες για τον τρόπο με τον οποίο φτάσαμε σε lockdown άγγιξε μέχρι και το επιτελικό κράτος.» Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο χρηστικό είναι το επιτελικό κράτος».

Συνοπτικά και προς χάριν της ολοκλήρωσης του ρεπορτάζ: Ποιος υπουργός αντικαταστάθηκε «μερικώς» αλλά είχε κριθεί ότι είχε τα προσόντα του κ. Ζερβάκη και ασκούσε τα αναγκαία καθήκοντα επί πλέον των υπουργικών καθηκόντων του; Γιατί η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν τόσο λιγόλογη και ανεπαρκής; Υπάρχει σκεπτικισμός στην κυβέρνηση για την επιτυχία του «Επιτελικού Κράτους»;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.