ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «Λερναία Ύδρα της Γραφειοκρατίας» βρίσκει αντίπαλο.

09:32 - 10 Οκτ 2021
Δημήτρης Κωνσταντάρας

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Mε εξέπληξε ευχάριστα η τελευταία πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζιδάκη για τα εμπόδια που θέτουν υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στην απόδοση των συντάξεων χηρείας σε 444 γυναίκες χήρες ναυτικών. Όχι τόσο με την αστραπιαία ενέργειά του διόρθωσε την ανικανότητα /βλακεία της γραφειοκρατίας – αυτό ήταν η αυτονόητη ενέργεια ενός σκεπτόμενου πολιτικού- όσο με την ανάρτησή του στο facebook και τα λόγια του για την αψυχολόγητη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των όποιων «υπευθύνων».

 «Δεν είμαστε εδώ για να βασανίζουμε τους πολίτες αλλά για να τους υπηρετούμε» έγραψε με ειλικρίνεια και καθαρό λόγο ο Υπουργός που απέδειξε ότι αν υπήρχε μια τέτοια, ανάλογη συμπεριφορά από όλους, τότε  θα ζούσαμε σε μια καλύτερη χώρα. Το ξέρετε προφανώς το θέμα:  444  χήρες ναυτικών δεν λαμβάνουν μέχρι σήμερα τη σύνταξη χηρείας που δικαιούνται, διότι έπρεπε να προηγηθεί η ψήφιση νομοθετικής διάταξης. Ψηφίστηκε π νόμος  πριν από ένα μήνα (νόμος 4826/2021, άρθρο 78), κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μια εκκρεμότητα πολλών ετών. Αλλά οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα δεν τον εφαρμόζουν.

Και ο Χατζιδάκης, σε μιαν έκρηξη θυμού και ειλικρίνειας- πού ελπίζω ότι δεν θα καταλαγιάσουν αλλά θα γίνουν παράδειγμα και για άλλους - έγραψε :

«Καλό θα είναι όλοι να ξεχάσουν τόσο την αδιαφορία όσο και τις δεσποτικές συμπεριφορές απέναντι σε ήδη ταλαιπωρημένους από το κράτος πολίτες. Εμένα όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες και με βρίσκουν και θα με βρίσκουν ολοένα και περισσότερο μπροστά τους! Στενοκεφαλιά και δεσποτισμός . Εμείς κλεισμένοι στο καβούκι μας και ας πάνε να κόψουν το κεφάλι τους οι συνταξιούχοι. Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ επικαλούνται την ανάγκη υπογραφής σχετικής εγκυκλίου, ενώ ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος .Λέει ότι δεν απαιτείται κανένας επανυπολογισμός σε αυτές τις περιπτώσεις  και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τον πάρουν, να τον διαβάσουν και να τον εφαρμόσουν! Πρόκειται για έτοιμους συνταξιοδοτικούς φακέλους από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ, τους οποίους αρνούνται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να παραλάβουν. Πόση αναλγησία πια! Ως πότε θα κρύβονται ορισμένοι υπάλληλοι πίσω από τεχνητά εμπόδια που οι ίδιοι θέτουν δίχως να συναισθάνονται τις ανάγκες αυτών που υπηρετούν; Μακάρι βεβαίως να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα στον ΕΦΚΑ! Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ένα βουνό προβλημάτων στον πιο προβληματικό οργανισμό της Ελλάδας. Είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε με σύστημα και με πείσμα». 

Πώς το λένε στο ποδόσφαιρο; «Ο παίκτης του μήνα»; Ας το πούμε κι εμείς αλλιώς : «Ο Υπουργός του μήνα».( Θάλεγα «της χρονιάς» αλλά ίσως και να αδικούσα και κάποιον άλλον). Ο δικηγόρος ( και ανάπηρος) Βαγγέλης Αυγουλάς που χρημάτισε με τεράστια επιτυχία πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, τα ξέρει καλύτερα απ΄ όλους. Αλλά πέρα απ΄ αυτό, το «Τέρας της Γραφειοκρατίας» όπως συνηθίσαμε να το αποκαλούμε , εκτός από εννιά κεφάλια, σαν τη Λερναία Ύδρα, έχει όνομα, επώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και πλέον, έχει και έναν αντίπαλο. Τον Υπουργό Εργασίας.

Εύχομαι μέσα απ΄την καρδιά μου , τώρα που αρχίσαμε, να συνεχίσουμε έτσι. Είμαι βέβαιος ότι ο Κωστής Χατζιδάκης δεν θα αποδειχτεί ο μόνος Υπουργός της κυβέρνησης με γνώση και διάθεση και ότι κι άλλοι Υπουργοί θα πάρουν τη λογική και την ευαισθησία στα χέρια τους. Και θ αρχίσουν να «κόβουν» ένα-ένα τα κεφάλια του «τέρατος» που σήμερα, έχουν γίνει πολύ περισσότερα. Ένα πράγμα θα πρέπει να θυμούνται όλοι, αυτό που είπε ο Χατζιδάκης: ««Δεν είμαστε εδώ για να βασανίζουμε τους πολίτες αλλά για να τους υπηρετούμε».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.