ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όταν επικρατήσει η «διαγραφή μνήμης», όλα πάνε καλά.

16:28 - 18 Μαρ 2022
Δημήτρης Κωνσταντάρας

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Παρακολούθησα στον ΣΚΑΪ τις δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο πριν από το Πάσχα να αρθεί ο έλεγχος εισόδου στα μαγαζιά, προσθέτοντας ότι αν υπάρξει ξανά έξαρση το μέτρο θα τεθεί ξανά. Ωστόσο, για κάποια πιο αυστηρά μέτρα είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν.

Είπε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να δημιουργηθεί πρόβλημα από την Όμικρον 2 στην Ελλάδα. «Δεν θα δούμε τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον πάνω από 30% αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ.

Και  ήταν επιφυλακτικός με το αν και πότε θα σταματήσει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι δεν θα καταργηθεί εντελώς, όμως θα σταματήσει να χρησιμοποιείται ως πάσο.

Όμως….

Επειδή  πρέπει να διαβάζεις, να ακούς και να ενημερώνεσαι συνεχώς πριν γράψεις, διάβασα  και άκουσα και δηλώσεις της κυρίας Μίνας Γκάγκα, αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, η οποία ….άλλα λέει. Όπως είπε στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας, «γίνεται προσπάθεια να φέρουμε συναδέλφους στο σύστημα Υγείας για να καλύψουμε τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο», ενώ παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήθελε ένα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού.

Και μετά, σε δηλώσεις που έκανε στον Αθήνα 9.84, εμφανίστηκε ανήσυχη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μετά την έξαρση κρουσμάτων του κορωναϊού, όπως καταγράφεται πρόσφατα λέγοντας ότι  : «Βλέπουμε μια εκ νέου έξαρση της επιδημίας διεθνώς με αυξημένες θετικοποιήσεις, αλλά χωρίς βαριές λοιμώξεις και νοσηλείες. Τώρα έχουμε μια νέα μετάλλαξη της Όμικρον και δεν αποκλείεται να επαναμολυνθούμε, όπως συμβαίνει με τις επιδημίες γρίπης που ενσκήπτουν κατά διαστήματα και κολλάμε παρότι είμαστε ανοσοποιημένοι» . Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι : «Αν χρειαστεί θα ξαναμπούν περιορισμοί για τον κορωναϊό».

Μπερδεύτηκα. Και «στο καπάκι», ψάχνοντας άρθρα και δημοσιεύσεις, έπεσα επάνω στο άρθρο του διακεκριμένου σχολιαστή Θάνου Οικονομόπουλου στο iefimerida με τίτλο: «Την... ξεχάσαμε την πανδημία!».

Το μυαλό μου ξεμπερδεύτηκε. Με το γνωστό του μισοσκωπτικό-μισοκαταγγελτικό  ύφος, με προσγείωσε. Είπε την αλήθεια. Ότι  «με τη βενζίνη στα 2,20 , με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της θέρμανσης σχεδόν διπλάσιους, την ακρίβεια στο «καλάθι»  μη αντιμετωπίσιμη, επίπεδα, με την απειλή του παρανοϊκού Πούτιν να πατήσει «το κουμπί», και την κατάθλιψη να ρέει ακατάπαυστα από τις ζωντανές συνδέσεις των καναλιών, ποιος... σκοτίζεται για την πανδημία;»

Και παρακάτω, «μπήκε στο μυαλό» του Έλληνα: « Καλά,  υπάρχει ακόμη αυτή; Δεν την αφήσαμε πίσω μας με τα ελεύθερα μπαρ και εστιατόρια, την… αχαλίνωτη Καθαρή Δευτέρα που γιορτάσαμε χωρίς περιορισμούς (και μάσκες…), την κατάργηση των ελέγχων στα μαγαζιά, τους συνωστισμούς στα σουπερμάρκετ και τις κάθε λογής «εντός» ή «εκτός» μαζώξεις;»

Και κατέληξε με τρόπο που μας τρομάζει και μας προσγειώνει: «Κάθε νέα «πληγή» που μας έρχεται κατακέφαλα, ξεθωριάζει ρίχνει στην αφάνεια την προηγούμενη- κι’ ας λένε άλλα τα επίσημα στοιχεία αλλά και η καθημερινότητα γύρω μας, που την προσπερνάμε βιαστικά γιατί «τώρα έχουμε άλλα να μας τριβελίζουν. Αλλά η πανδημία, φευ, ζει και βασιλεύει Αυτοκαθησυχαζόμαστε, κι’ ας μιλάνε οι ειδικοί όχι μόνο για μια πολύ πιο μεταδοτική παραλλαγή, την «Όμικρον 2», αλλά και για μακροχρόνιες επιπτώσεις που αφήνει ακόμη και σ’ αυτούς που την περνάνε με μικροσυμπτώματα».

Και με δυο λόγια, βάζει τα πράγματα στη θέση τους κι αυτό… μάς πονάει. Γιατί το λέει καθαρά ο άνθρωπος: « Δεν θέλουμε να «δούμε» τι συμβαίνει γύρω μας, δεν αντέχουμε άλλο ψυχοπλάκωμα. Αλλά δεν δίνουμε και καμιά σημασία στις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, που μιλάνε για ανησυχητικές αυξήσεις σε κρούσματα και θανάτους».

Εσείς; Τι πιστεύετε; Μήπως πολύ σύντομα θα … επανέλθουν οι μνήμες;  Αν βέβαια ξαναρχίσουν τηλεοπτικοί καυγάδες ,  διαφωνίες και «έκτακτες ανακοινώσεις» για κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους ; Το απεύχομαι. Αλλά δεν το ξεχνώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.