ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη για την ενέργεια, θα έρθουμε εμείς να παρέμβουμε

19:19 - 17 Απρ 2022
Δημήτρης Κωνσταντάρας

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

“Δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος”.

Αν σήμερα ρωτήσει κανείς ποιος είπε αυτή τη φράση, δίνοντας την «υπόσχεση» στον Ελληνικό λαό ότι εάν δεν δώσει λύση η Ευρωπαική Ένωση, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μόνη της την οικονομική κρίση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το «κλείσιμο» της στρόφιγγας παροχής φυσικού αερίου την  Ευρώπη από τον  Πούτιν, οι περισσότεροι  αναγνώστες των ειδήσεων θα απαντήσουν: «Ο Σκυλακάκης».

Κι αυτό οφείλεται σε  πολύ πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σε τηλεοπτική εκπομπή, δηλώσεις που έτυχαν πολύ μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ ότι « σε περίπτωση που η ΕΕ δεν παρέμβει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, θα παρέμβουμε εμείς» Και αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, και το  πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει, τόνισε ότι: «Σχεδιάζεται εντός της κυβέρνησης εναλλακτική λύση. Το καλύτερο θα ήταν να παρέμβει η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση».

Η αλήθεια είναι ότι  η δήλωση ανήκει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την έκανε μια μέρα νωρίτερα στην Κρήτη, στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας  όπου και δεσμεύτηκε για μεγαλύτερη στήριξη σε ότι αφορά στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, «υπάρξει δεν υπάρξει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή ένωση». Ο πρωθυπουργός είπε αυτολεξί: «Ξέρω ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάσταχτο. Δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος». Και μπράβο του. Και καλή επιτυχία μας.

Αλλά τι ουσία είχε να βγει, δυο μέρες αργότερα , στην τηλεόραση ο αγαπητός κ. Σκυλακάκης  και να πει, αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, τα  ίδια πράγματα; Μήπως θεώρησε ότι τη δική του εμφάνιση στην τηλεόραση θα πρόσεχαν περισσότερο οι τηλεθεατές απ΄όσο τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι οποίες αναμεταδόθηκαν από όλα τα κανάλια; Μήπως οι σύμβουλοι του Μαξίμου διαπίστωσαν ότι αυτά που είπε ο πρωθυπουργός δεν προβλήθηκαν και τόσο πολύ και θα έπρεπε να επαναληφθούν; Μήπως ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν έμεινε ευχαριστημένος από την τηλεοπτική κάλυψη των δηλώσεών του αι είπε στον Υπουργό να βγει και να τα ξαναπεί; Ή μήπως το «πήρε επάνω του» ο υπουργός και τα είπε και πάλι  εξ ιδίας προαιρέσεως , σκεπτόμενος ότι «αφού τα είπε ο Μητσοτάκης, δεν τα λέω κι εγώ;» 

Όλα είναι πιθανά. Όμως ο κ. Σκυλακάκης δεν ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο Ηράκλειο». Και αυτό ήταν λάθος. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες και το τι έγινε θα λυθεί  «εντός των τειχών». Διότι όπως και να το κάνουμε, ο κόσμος από τον πρωθυπουργό του θα ήθελε και θα περίμενε μια τέτοια διαβεβαίωση. Και αυτό ήταν το σωστό, γι αυτό άλλωστε και αυτό έγινε.

Τώρα  ό,τι έγινε, έγινε. Κι ας μην το ψάξουμε άλλο. Ας περιμένουμε, τις επόμενες 3-4 ημέρες - όπως είπε ο υπουργός- να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων αφού – και πάλι όπως είπε ο υπουργός -  γίνεται αγώνας δρόμου για να γίνει αυτό πριν το Πάσχα.

Κι ας θυμόμαστε αυτό που σίγουρα είπε ο κ. Σκυλακάκης: « Το πρόβλημα είναι κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού. Υπάρχουν τεράστια κέρδη σε αυτή την αγορά. Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη, εμείς θα έρθουμε να παρέμβουμε στο να μειώσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις των παράλογων τιμών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.