ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανθ΄ ημών Γουλιμής!

12:40 - 06 Μαϊ 2019
Είναι κοινό τοις πάσι, ότι το κοινοβούλιο δεν είναι στα καλύτερά του. Η γενικότερη απαιδευσιά, η έλλειψη καλλιέργειας, η εξειδίκευση που καταλαμβάνει το χώρο της μόρφωσης, η απάθεια των πλειόνων να δώσουν απαντήσεις στα μυστήρια της ζωής καθρεφτίζονται και στους αιρετούς της λαϊκής βούλησης. Ηθικά αναστήματα, τήρηση αρχών, συνέπεια ιδεωδών και ιδεών καλύτερα να μη τα θίξουμε. Έχει πλέον κατρακυλήσει η βουλευτική έδρα από θέση περηφάνειας σε βιοποριστικό μέσο.

Ποιά λοιπόν η πανοπλία, που θα πρέπει να φέρει ο ιδανικός βουλευτής; Όσον αφορά τη θεωρητική πλευρά: κλασική ελληνική παιδεία, εμβριθής γνώση της παγκόσμιας ιστορίας, νομική, οικονομική και πολιτική επιστημονική κατάρτιση. Μάνι μάνι πέντε πτυχία... Όσον αφορά τη πλευρά της προσωπικότητας: να είναι εσωτερικά σοβαρός, να έχει εργαστεί χρόνια σε δύσκολη δουλειά, να μη χρωστά, να έχει οικονομική αυτοτέλεια, να τον σέβονται στο κοινωνικό του κύκλο,να μην έχει νομικές εμπλοκές, να μην υπόκειται σε εξόφληση "γραμματίων". Τρέχα γύρευε...

Τρία παραδείγματα βουλευτών είναι χαρακτηριστικά της ακμής που απολαμβάνει η σημερινή Βουλή.

Ο Λαγός είναι "Ο Έλλην".Σε ευθεία ανταπόκριση με τον χρυσούν αιώνα του Περικλέους. Εισέρχεται στο κοινοβούλιο, όπως ο Undertaker στο ρινγκ του "Raw". Όταν παίρνει το μικρόφωνο, απευθύνεται στους από κάτω, λες κι έχει απέναντί του τον Kane. Μένει να τον δούμε να σκίζει τα φανελάκια του σαν τον Hulk Hogan. Η πολιτική ορθότης κι ο λόγος στο απόγειο τους.

Ο Θεοχαρόπουλος είναι το παιδί θαύμα της αριστεράς. Της all around αριστεράς. Τον βλέπουν στην τηλεόραση οι δάσκαλοι του και τρίβουν τα μάτια τους. "Ρε συ, αυτό έγινε Υπουργός!" λένε μεταξύ τους. Δεν μπορούν να κατανοήσουν τι έφταιξε στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η Μεγαλοοικονόμου είναι η επιτομή των κοινωνικής ισότητος. Ένα όνειρο χιλιάδων νοικοκυρών πραγματώθηκε. Τα πρωινά δεν είναι ίδια πια. Αντί για τη Σκορδά βλέπουνε την τέως συνάδελφο τους να αγορεύει από μικροφώνου της Βουλής. Όταν βρει το δρόμο προς αυτό, βεβαίως.

Η όλη κατάσταση θυμίζει την υποτιμητική ρήση του Χαρίλαου Τρικούπη, όταν απέτυχε να εκλεγεί έστω βουλευτής το 1895 και τη θέση του πήρε άλλος: "Ανθ' ημών Γουλιμής!". Για να δείτε τη διαφορά του τότε με το τώρα, ο Κ. Γουλιμής ήταν λαμπρός ιατρός του Μεσολογγίου, ουδόλως αμελητέα οντότητα. Απλώς τον επισκίαζε επί σειρά ετών ο πολιτικός όγκος του Τρικούπη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.