ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο σύννομος βίος

10:03 - 13 Φεβ 2020
Η ποινή σ’ ένα κατηγορούμενο για ποινικό αδίκημα μειώνεται, όταν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις. Μια από τις πέντε προβλεπόμενες (και μάλιστα η πρώτη) είναι αυτή του πρότερου σύννομου βίου

Πριν τον νομικό όρο «σύννομος» βίος ίσχυε αυτός του «έντιμου» βίου μέχρι το καλοκαίρι 2019. Η διαφορά των δύο εννοιών έγκειται στο ότι τώρα ο ποινικός δικαστής έχει τα χέρια του δεμένα και περιορίζεται η δικαιοδοτική του κρίση. Ενώ πριν ήταν στην ευχέρεια του φυσικού δικαστή να εξετάσει όλες τις παραμέτρους (ατομικές, οικογενειακές, επαγγελματικές, κοινωνικές) του βίου του ενόχου και να απονείμει μετά από ηθική απόδειξη το ευεργέτημα του έντιμου βίου, τώρα είναι υποχρεωμένος, εάν ο κατηγορούμενος τυγχάνει λευκού ποινικού μητρώου ή έχει καταδικαστεί προηγουμένως σε ήσσονος σημασίας (ελαφρά) πλημμελήματα, να του χορηγήσει υποχρεωτικά το ελαφρυντικό και να του μειώσει την ποινή. Ακόμη και για ειδεχθή ή έχοντα έντονη κοινωνική απαξία εγκλήματα, που προηγουμένως δεν υπήρχε περίπτωση να αναγνωρισθούν ελαφρυντικά.

Η άνω ευμενέστερη για τον κατηγορούμενο τροποποίηση του νόμου ευεργετεί μαζί με τους ομοεθνείς και πλήθος αλλοδαπών, οι οποίοι δεν έχουν εδώ «λερωμένο» ποινικό μητρώο. Εάν ο αλλοδαπός έχει καταδικασθεί στην όποια χώρα του αμετακλήτως, αυτό δεν το γνωρίζει ούτε μπορεί να το γνωρίζει η ελληνική πολιτεία. Ο Δικαστής τον θεωρεί υποχρεωτικώς και πλασματικώς ως έχοντα λευκό ποινικό μητρώο , ακόμη και εάν ο αλλοδαπός είχε διαπράξει είτε ο ίδιος είτε υπό άλλο όνομα είτε στο κράτος του είτε σε άλλο κράτος το οποιοδήποτε έγκλημα και είχε εκεί καταδικασθεί. Έτσι ο ειδεχθέστερος και πλέον απηνής των εγκληματιών στη χώρα μας δικάζεται με το νεοπαγές ευεργέτημα ως λευκή περιστερά.

Καλό είναι να αφήσουμε ελεύθερους τους Δικαστές να ασκήσουν το λειτούργημα τους, όπως αυτοί πείθονται από την σύνθεση της ακροαματικής διαδικασίας και όχι να τους τραβά χειρόφρενο ο Νομοθέτης, με την υποχρεωτικότητα του «σύννομου» βίου. Εάν αξίζει αποδεδειγμένα ο κατηγορούμενος του ελαφρυντικού να το λάβει, εάν όχι να το απωλέσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας που κατεδικάσθη το 2018 για κακούργημα έξι έτη πρωτοδίκως και είχε προβάλλει τότε το αίτημα αναγνωρίσεως του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου και τούτο είχε απορριφθεί, καίτοι είχε λευκό ποινικό μητρώο. Τώρα στο Εφετείο υποχρεωτικά θα μειωθεί η ποινή του στα τρία έτη με αναστολή, θα χαιρετήσει και θα πάει σπίτι του χλευάζοντας δικαστές, εισαγγελείς, συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας και δυστυχή θύματα.

Ο όρος «σύννομος» βίος, λοιπόν, συντείνει σε ένα εκκολαπτήριο ατιμωρησίας , ενώ το έγκλημα είναι παρόν, πολλαπλασιαζόμενο, οργανωμένο και ανεκτικό στα αντιβιοτικά της πρόληψης και της καταστολής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.