ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΙΧΑΣΜΟΣ

15:47 - 09 Ιουλ 2021
Αυτή η χώρα μας, η έρμη, βασανίζεται εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια από ένα μόνιμο διχασμό. Αυτός ο διχασμός είναι που την παράλυσε μετά τον χρυσούν αιώνα και τον Μεγαλέξαντρο, αυτός είναι που την ανέστησε το '21. Μη σας φαίνεται περίεργο. Στην ελληνική επανάσταση, αν δεν υπήρχαν οι αγανακτισμένοι να τα βάλουν με τους μενουμεοθωμανοί, ακόμα υπό την σκέπην της Τουρκιάς θα ήμασταν.

Τούτος εδώ ο λαός αρέσκεται να χωρίζεται σε δύο αντιπαλόμενες ομάδες. Εθνικό μας χόμπυ είναι από το πάλαι. Είναι η ψυχή μας τέτοια και φταίνε τα πολλά βουνά και τα νησιά, που μας χωρίζουν. Είναι το μυαλό μας τέτοιο, που δε δέχεται ότι ο διπλανός μας μπορεί να είναι πιο ξύπνιος.

 Σεντόνι ολόκληρο μπορεί να γραφεί, γιατί η ιστορία μας είναι αδίπλωτη. Ας περιοριστούμε στα της παλιγεννεσίας. Το 1823 έγινε ο πρώτος εμφύλιος - δύο χρόνια παρακαλώ. Δεν είχαμε ακόμα διώξει τους Τούρκους και πολεμάγαμε μεταξύ μας. Το 1831 με την απελευθέρωση τρία κόμματα ξεπήδησαν: το αγγλικό, το γαλλικό, το ρωσικό. Μετά το 1843 ήρθαν οι βασιλεία ελέω Θεού κι οι συνταγματικοί. Το 1917 έπιασαν δουλειά οι βασιλικοί με τους βενιζελικούς με αποτέλεσμα ένα δεύτερο εμφύλιο και την καταβαράρθρωση της μεγάλης ιδέας. Κι ήρθε το 1943 με τον τρίτο και σκληρότερο εμφύλιο που κράτησε μέχρι το 1949 - εθνικόφρονες εναντίον κομμουνιστών. 

Μετά την τελευταία εξουθενωτική δοκιμασία, θα πίστευε κανείς ότι βάλαμε μυαλό. Αμ δε! Φρέσκες ομάδες μπήκαν να παίξουν μπάλα. Χουντικοί - αντιστασιακοί, μπλε καφενεία - πράσινα καφενεία, μενουμευρώπηδες - αγανακτισμένοι. Και φτάσαμε στην τελευταία μαγεία: εμβολιασμένοι - ανεμβολίαστοι. 

Απ' όλο αυτό το διχασμό, που μετά ζέσεως και φανατισμού υπηρετούμε, δύο τινά προκύπτουν: Εμείς μεν θαυμάζουμε τον εαυτό μας, που έχει ακλόνητη άποψη για θέματα δυσεπίλυτα κι εκτονωνόμαστε βρίζοντας κι αποδομώντας τον μη συμφωνούντα με την παγιωμένη σοφία μας, κάποιοι δε άλλοι, καιροσκόποι κι απόλυτα αδιάφοροι για την αλήθεια και το γενικό καλό, αποκερδαίνουν χρήμα, δόξα, ισχύ. 

Τι ωραίο κόλπο, να βάζουν οι κραταιοί τους φτωχούς να μαλώνουν μεταξύ τους. Να στρέφουν την μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης, ώστε να αποκομίσουν ίδιο όφελος. Να κατευθύνουν την μήνιν των πολιτών σ' ένα θέμα, ώστε απερίσπαστοι να κλείνουν άλλα ντήλς. Να ποστιάζουν φράγκα εις υγείαν των κορόϊδων. Να επιχαίρουν τέλος για την ανοησία και την μη επίγνωση των μονομάχων. 

Ο λαός μας έχει μια σοφή ρήση : "Όταν τσακώνονται τα βουβάλια στο βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια." Μόνο που δεν την εφαρμόζει...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.