ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο απερχόμενος Πάπας και τα παιδεραστικά εγκλήματα του καθολικού κλήρου

01:05 - 12 Φεβ 2013
Ντίνος Κουτσολιούτσος

Γράφει ο Ντίνος Κουτσολιούτσος

Η πρόσφατη εθελοντική παραίτηση του Πάπα από την αρχηγεία της Καθολικής Εκκλησίας, πολύ πιθανόν, έχει πολύ λιγότερο να κάνει με την προχωρημένη του ηλικία, και την υποτιθέμενη αποδυνάμωση των σωματικών και πνευματικών του ικανοτήτων, όπως παρουσιάζει η ανακοίνωση του Βατικανού, παρά με την μακροχρόνια άμεση συμμετοχή του, και μάλιστα σε ηγετική θέση, με την εσκεμμένη συγκάλυψη χιλιάδων κατηγοριών για παιδεραστία, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό παιδιών από εκατοντάδες ιερείς της καθολικής εκκλησίας, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και όχι μόνο.

Στην θέση που κατείχε πριν ανακηρυχθεί αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας, ο σημερινός Πάπας, με τον τίτλο του αρχιεπισκόπου Ράτσινγκερ, υπήρξε ο «επιστάτης» της καθολικής πίστης για πάρα πολλά χρόνια. Ένα σημαντικό, και τώρα φαίνεται, τραγικό, μέρος της επιστασίας του, σύμφωνα με δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβάνονταν και η παγκόσμια επίβλεψη όλων των κατηγοριών για παραπτώματα εναντίον ιερέων της εκκλησίας, αφού ευνόητα, κάθε ιερατικό παράπτωμα αποτελεί και ένα έμπρακτο πλήγμα εναντίον της πίστης.
Σε αυτήν την προηγούμενη του υπευθυνότητα, ο απερχόμενος Πάπας, είναι πλέον σοβαρά εκτεθειμένος, σύμφωνα με πολλαπλές διεθνείς δημοσιεύσεις και αναλύσεις. Το πρωτόκολλο της καθολικής ιεραρχίας φαίνεται να επιβάλει την άμεση επιτήρηση και συνδεδεμένη υπογραφή σε εκκλησιαστικά έγγραφα του πρώην Καρδιναλίου Ράτσινγκερ, σε κάθε κατηγορία για κακοποίηση παιδιών εναντίον οιουδήποτε και καθενός ιερέως. Ο τοπικός αρχιεπίσκοπος είχε την ιεραρχική υποχρέωση να στέλνει την αναφορά του στον Καρδινάλιο Ράτσινγκερ, με μία πρόταση για διευθέτηση της κατηγορίας, και ο Καρδινάλιος Ράτσινγκερ, από το Βατικανό, φαίνεται να ήταν ο κεντρικά υπεύθυνος για την περαιτέρω στρατηγική αντιμετώπισης αυτών των χιλιάδων κατηγοριών.
Αυτή η κρίσιμη συγκυρία της Καθολικής Εκκλησίας ήταν γνωστή εδώ και πολλά χρόνια κατά την διάρκεια των επανειλημμένων και διαρκώς αυξανόμενων αποκαλύψεων σε διάφορες επισκοπές της Αμερικής, και της Ιρλανδίας, για πολλαπλά κρούσματα κακοποίησης παιδιών επί δεκαετίες, που οι διάφορες αμερικανικές καθολικές επισκοπές συγκάλυπταν διαχρονικά, ως επί το πλείστον, προστατεύοντες τους κατηγορουμένους ιερείς αντί να προστατεύσουν τα θύματα και να ειδοποιήσουν τις αστυνομικές αρχές περί των κατηγοριών . Έως τώρα, ο σημερινός Πάπας, στην προηγούμενη του θέση, έμεινε σχετικά καλυμμένος και απρόσβλητος, κυρίως διότι οι διάφορες αμερικανικές επισκοπές διατηρούσαν αρκετά αποτελεσματικά την μυστικότητα των εκκλησιαστικών αρχείων, όπου βρισκόντουσαν οι διάφοροι φάκελοι για την κάθε μία κατηγορία κακοποίησης παιδιού, για κάθε κατηγορούμενο ιερέα.
Αλλά τα πράγματα άλλαξαν ριζικά με μία πρόσφατη δικαστική απόφαση στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας. Η καθολική εκκλησία στην Καλιφόρνια, και ιδιαίτερα η επισκοπή στο Λος Άντζελες, όπου προέδρευε, επί δεκαετίες, ο πρώην αρχιεπίσκοπος Μαχόνη, παλεύει στα δικαστήρια εδώ και πολλά χρόνια εναντίον της ευθύνης ότι συγκάλυψε εκατοντάδες κατηγορίες κακοποίησης παιδιών επί δεκαετίες. Πριν λίγα χρόνια, η αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες , παραδέχθηκε τις κατηγορίες των θυμάτων, και διαπραγματεύτηκε μισό δισεκατομμύριο συνολικές αποζημιώσεις στις εκατοντάδες των θυμάτων, υπό την προϋπόθεση να της επιτραπεί να κρατήσει απόρρητους τους φακέλους που διατηρούσε η εκκλησία για όλους τους κατηγορούμενους ιερείς.
Πρόσφατα, όμως, δικαστήριο της Καλιφόρνιας διέταξε την δημοσίευση όλων αυτών των φακέλων, με περιεχόμενο δεκάδων χιλιάδων σελίδων μυστικών εκκλησιαστικών εγγράφων, γύρω από την κάθε μία κατηγορία κακοποίησης ενός ανηλίκου. Αυτά τα έγγραφα βρίσκονται εδώ και λίγες εβδομάδες υπό δημόσια μελέτη. Έχει ήδη πιστοποιηθεί ότι ο πρώην αρχιεπίσκοπος τους Λος Άντζελες, Μαχόνη, βρίσκεται άμεσα εκτεθειμένος, για παράνομη συγκάλυψη παιδικής κακοποίησης, που αποτελεί ένα πολύ σοβαρό αδίκημα στην Καλιφόρνια, εδώ και δεκαετίες.
Αλλά το κρισιμότερο στην υπόθεση του απερχόμενου Ποντίφικα είναι ότι οι ειδικοί παρατηρητές της καθολικής εκκλησίας, πιστεύουν ότι μέσα σε αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να υπάρχουν πολλές άμεσες αναφορές στην εμπλοκή του πρώην Καρδιναλίου Ράτσινγκερ, στην γενικότερη στρατηγική συγκάλυψης όλων αυτών των εκατοντάδων υποθέσεων, αφού το καθολικό ιερατικό πρωτόκολλο υποχρεώνει τον κάθε τοπικό αρχιεπίσκοπο να παίρνει κατευθείαν διαταγές από τον επιστάτη της Πίστης, για κάθε μία παρόμοια υπόθεση.
Είναι λοιπόν πιθανόν, ότι το παγκόσμιο τραγικό σκάνδαλο της συνεχής κακοποίησης παιδιών από εκατοντάδες καθολικούς ιερείς, και η στρατηγική συγκάλυψη όλων αυτών των υποθέσεων επί δεκαετίες, από την ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας, έφτασε προ των πυλών του Βατικανού, μετά από τόσα χρόνια, και ότι η «ξαφνική», και όλως σπάνια επιλογή ενός Πάπα να παραιτηθεί, έχει πολλά να κάνει με την επερχόμενη σημαντική διαφάνεια σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, που τραυμάτισε τόσους ανθρώπους στην παιδική τους ηλικία, και που έχει κατασπιλώσει την Καθολική Εκκλησία, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.
Είναι επίσης ιδιαίτερα ειρωνικό, ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας, πριν 8 χρόνια, της επιλογής του τωρινού Ποντίφικα, ο τότε αρχιεπίσκοπος του Λός Άντζελες, Ρότζερ Μαχόνη, ήταν μέσα στον ευρύτερο κύκλο υποψηφίων για την εκλογή του Πάπα, αλλά η υποψηφιότητά του δεν προχώρησε πολύ, διότι, ήδη τότε, ο Μαχόνη ήταν βαθειά απασχολημένος, και πολιτικά εκτεθειμένος, με την καταπολέμηση όλων αυτών των κατηγοριών εναντίον ιερέων της αρχιεπισκοπής του, και η υποψηφιότητα του, φυσικά, θεωρήθηκε επικίνδυνη για την υγεία της εκκλησίας. Ο κύκλος φαίνεται ότι έκλεισε πλέον...

Τελευταία τροποποίηση στις 02:58 - 12 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.