ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διαφθορά με την λίστα Λαγκάρντ συνεχίζεται

11:06 - 13 Μαρ 2013
Ντίνος Κουτσολιούτσος

Γράφει ο Ντίνος Κουτσολιούτσος

Μία βαθύτερη τραγωδία του ελληνικού έθνους, διαφαίνεται από το γεγονός ότι βλέπει κανείς την Τρόικα να προστατεύει τον ελληνικό λαό από μία απόπειρα πλουτοκρατικής διαφθοράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Χθες όλα τα ΜΜΕ πληροφόρησαν τον ελληνικό λαό, ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε βάλει μία μικρή «αθώα» διάταξη σε ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση, όπου η κυβέρνηση θα πρόσφερε μείωση των προστίμων, έως και στα 80% για όσους δεν είχαν δηλώσει και πληρώσει τους σωστούς φόρους, έως και το 2008. Αυτή η διάταξη, όπως έσπευσαν να παρατηρήσουν όλα το ΜΜΕ, θα κάλυπτε και τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, και όχι μόνο.
Που κατάντησε αυτός ο τόπος! Να περιμένεις από τους ξένους να σε προστατέψουν από τους δικούς σου. Εάν είναι ένας και μοναδικός ο λόγος που θα έπρεπε δηλαδή η Ελλάδα να καταστεί ένα πλήρες προτεκτοράτο της Ευρωζώνης, είναι αυτός ακριβός ο λόγος. 'Ότι ελπίζει κανείς, ότι η εκμετάλλευση που θα υποστούν οι Έλληνες από την ευρωζωνική ηγεσία, καθότι η έδρα τους είναι και πιο μακριά από την χώρα, θα είναι, ίσως, λιγότερη βαριά από την άγρια κλεψιά που παίρνει χώρα στην κοινωνία από τις εγχώριες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες. Αυτός ίσως και να είναι ο βαθύτερος λόγος της εμμονής των ελλήνων στο κοινό νόμισμα.
Ειδικά η λίστα Λαγκάρντ, φυσικά, έχει πια πάρει μυθική υπόσταση στην ιστορία της κρατικής διαφθοράς στην Ελλάδα, αν και δεν πλησιάζει ακόμα το ύψος ενός Άκη, και γκλαμουροσπιτιών, σαν αυτό απέναντι από την Ακρόπολη. Η στήλη προειδοποίησε από την αρχή της υπόθεσης Παπακωνσταντίνου, ότι το ψαχνό δεν εντοπίζεται στα ένα δυο εκατομμυριάκα των συγγενών του, τα οποία ποσά, μπορούσαν από μόνα τους, στην χειρότερη περίπτωση να είχαν συντελέσει σε φοροδιαφυγή μόνο μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όχι, το ψαχνό βρισκόταν, και εξακολουθεί να βρίσκεται, (και να παραμένει άφαντο και άπιαστο), στα δύο τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελεί το άθροισμα των 2000 μεγαλοκαταθέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του λογαριασμού του μισού δισεκατομμυρίου, για τον οποίο η Μαμά Παπανδρέου συνεχίζει να απειλεί ότι θα κάνει μηνύσεις για δυσφήμηση εναντίον κάποιων.
Στο παλιό μου το άρθρο είχα προείπει, σαν μία από τις πολλές Κασσάνδρες του τόπου, ότι η κυβέρνηση θα εστιάσει στην «αλλοίωση» των τριών συγγενικών ονομάτων του κ. Παπακωνσταντίνου, ακριβώς για να αποσπάσει την προσοχή της κοινωνίας από το μεγάλο ψαχνό της φοροδιαφυγής, που ήταν οι υπόλοιποι 2000 μεγαλοκαταθέτες της λίστας. Και έτσι και έγινε. Αναρίθμητες ώρες εξακολουθούν να ξοδεύουν τα πολυάριθμα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, και αναρίθμητα έξοδα για την συμμετοχή τους στην επιτροπή, αυτών των πολύ ακριβοπληρωμένων βουλευτών, εξακολουθούν να επιβαρύνουν το δημόσιο. Και ενώ όλο και πιο πολύ διαφαίνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε τεράστιο λόγο να προστατέψει τους συγγενείς του, ακόμα και εάν υποθέσει κανείς ότι υπάρχει θέμα φοροδιαφυγής σε αυτές τις τρείς καταθέσεις των συνολικά 1-2 εκατομμυρίων, οι φόροι που θα έβγαζε το δημόσιο θα ήταν κατά πολύ λιγότερο από τα λεφτά που κοστίζει η δουλειά της επιτροπής. Αλλά το κακόμοιρο το κράτος προσπαθεί, όπως βλέπεται να δημιουργεί θέσεις εργασίας τουλάχιστον για τους βουλευτές του, αφού δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για το ενάμιση εκατομμύριο άλλων ανέργων, που δυστυχώς δεν ήσαν τόσο τυχεροί να εκλεγούν από τον λαό στην βουλή.
Ενώ λοιπόν το μεγάλο θέατρο της προανακριτικής συνεχίζει να τραβάει την προσοχή του πανελλήνιου, η κυβέρνηση, αυτό το τρικομματικό μεταπολιτευτικό πολιτικό σχήμα που εξακολουθεί να εμπεριέχει τον κ. Βενιζέλο, φρόντισε χωρίς τον ξενοδόχο, την Τρόικα, να φτιάξει νομοθεσία στα κρυφά, που να ελαττώνει σημαντικά τα οικονομικά βάρη τυχόν φοροφυγάδων ανάμεσα στους 2000 μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, και όχι μόνο. Ο κύριος Βενιζέλος έχει ήδη αυτοανακηρυχθεί αθωότατος οποιασδήποτε ευθύνης γύρω από την λίστα Λαγκάρντ, διότι ακριβώς η κυβέρνηση κατάφερε να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης πάνω στην υποτιθέμενη αλλοίωση τριών ονομάτων, και μακριά από την πραγματική διαφθορά της πολιτικής κάλυψης των 2000 ενδεχομένων φοροφυγάδων, καταχωνιάζοντας την λίστα πάνω από δύο χρόνια, και υπό την υπουργία δύο ηγετικών κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Βενιζέλου.
Αυτή η πολιτική σκευωρία η οποία εξακολουθεί να καλύπτεται υπό το νέφος της διαχειριστικής ανικανότητας, έχει ενδεχομένως κοστίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ έσοδα στο δημόσιο. Αλλά όπως έχω συζητήσει σε άλλο μου άρθρο, το διαβολικό επίτευγμα της διαφθοράς της ελληνικής ηγεσίας, και του ελληνικού κρατισμού, είναι ότι καταφέρνει πάντα να καλύπτει την ξεκάθαρη διαφθορά κάτω από τον μανδύα της ανικανότητας.
Έτσι, παραδείγματος χάριν σε μεγάλο κανάλι χθες το θέμα φαίνεται να τίθεται από το υπουργείο οικονομικών, ότι κάποιος μέσος υπάλληλος του υπουργείου, ήταν αυτός, η αυτή, που πρόσθεσε αυτήν την απαλλακτική διάταξη, χωρίς να το ξέρουν, υποτίθεται οι προϊστάμενοι του. Που ευτυχώς ανακαλύφθηκε από τον ξενοδόχο, δηλαδή τους υπαλλήλους της Τρόικας. Έτσι κανείς από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να φανερωθεί σαν ο ένοχος αυτής της διαβολικής, της τεράστιας σκευωρίας εναντίον του ελληνικού λαού, και όλα καλά στην Ψωροκώσταινα που πεινάει. Ποτέ δεν φανταζόμουνα να το πω αυτό, αλλά ευτυχώς που υπάρχει και η Τρόικα σε αυτό τον τόπο. Που κατάντησε η Ελλάδα...
Σημειωτέον ότι το καταχώνιασμα της λίστας, και όχι μόνο αυτής, συνεχίζεται και με άλλους τρόπους, όπως κατήγγειλε ο υπεύθυνος του τμήματος έρευνας όλων των πέντε λιστών μεγαλοκαταθέσεων, ο οποίος παραπονέθηκε ότι έλαβε μόνο δύο υπαλλήλους από το υπουργείο οικονομικών για την υπηρεσία του, όταν είχε ζητήσει εκατό. Και ο κύριος αυτός, το όνομα του οποίου προς την στιγμή μου διαφεύγει, απολύθηκε από την θέση του μέσα σε μέρες από την καταγγελία του.
Εντωμεταξύ η Τρόικα πιέζει να ανεξαρτητοποιήσει τις φοροεισπρακτικές και φοροελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους, από την δαγκάνα της εκάστοτε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Σαμαρά αντιτίθεται, και εντωμεταξύ αλλάζει όλα τα ηγετικά στελέχη του ΣΔΟΕ, την εποχή που τουλάχιστον, αυτόν το τελευταίο χρόνο, οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ μας παρουσιάζουν κάθε μέρα απίστευτες ιστορίες συστηματικής και συστημικής κλεψιάς στο βάθος και στο πλάτος του ελληνικού δημοσίου. Μήπως έχουμε ένα ΣΔΟΕ που έχει αρχίσει να παρακάνει καλά την δουλειά του, και έχει πανικοβάλει το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.