ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προχειρότητες και αδιέξοδα στο Νομοσχέδιο για την Υγεία

12:02 - 07 Δεκ 2022
Γεώργιος Σάμπαλης

Διευθυντής Χειρουργός - Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Α' Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής.

Γράφει ο Γεώργιος Σάμπαλης

Να πω και εγω δυο κουβέντες για το Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ και τα επίμαχα θέματα; ..Και να βγω και λίγο κακός;

- Ειναι γεγονός πως κάποια πράγματα "εξυπηρετούν"!! Κυρίως την αποκατάσταση της δυνατότητας των Πανεπιστημιακών να μπορούν να είναι παντός καιρού όπως παλαιότερα και να "χαρίζουν" τις υπηρεσίες τους "απλόχερα" στον Ιδιωτικό Τομέα. (ΟΧΙ οτι μέχρι τώρα δεν τις προσέφεραν χρησιμοποιώντας συναδέλφους ιδιώτες σαν βασικό θεράποντα, και χωρίς να "φαίνονται - δηλώνονται" έκαναν την δουλίτσα τους ...μιά χαρά)!!!

-Είναι γεγονός πως πολλοί γιατροί του ΕΣΥ (χειρουργικές ειδικότητες κυρίως), θα εξυπηρετηθούν για τον ίδιο σκοπό, στον ιδιωτικό τομέα (που τόσο καιρό κατέκριναν), και θα μπορέσουν να μεταφέρουν τους "πελάτες" τους, με την ανάλογη "νόμιμη" πλέον, αμοιβή!! (Ας λάβουν υπόψη τους βέβαια το άνοιγμα βιβλίων εσόδων-εξόδων με την ανάλογη φορολογία)!!!

Μιά χαρά μέχρι εδώ!!!

-Τι γίνεται όμως στις περιοχές της Ελλάδος όπου ΔΕΝ υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές - νοσοκομεία; Που θα πάνε οι γιατροί αυτοί να νοσηλεύσουν-χειρουργήσουν;

-Τι θα γίνει με τις απέραντες λίστες αναξιοπαθούντων ασθενών οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν το ανάλογο κόστος στις ιδιωτικές κλινικές, και θα παραμείνουν στα αζήτητα; (ΔΙΟΤΙ αν είχαν την δυνατότητα θα είχαν ηδη παει! Δεν θα περίμεναν το Νομοσχέδιο!!!!

-Τι θα γίνει με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτών στο Δημόσιο τομέα που χηρεύουν τόσα χρόνια και δεν πρόκειται αυτό να αποκατασταθεί?? Και φυσικά αυτό δεν καλύπτεται με την μερική απασχόληση που εξαγγέλεται!!!

Όσον αφορά τον "περιζήτητο" πλέον Ιδιωτικό Τομέα, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τις δραστηριότητες των Hedge funds (Βλέπε CVC Capital Partners που εχουν αγοράσει τον Ομιλο Υγεία και τα Metropolitan, αλλά και άλλα funds)!! και την σταδιακή επιδεινούμενη εκμετάλλευση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με εξαθλιωμένες αμοιβές στις ιατρικές πράξεις και εφημερίες!!!

Αλλά ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ας ενημερωθεί ο κόσμος ότι.....δεν είναι και τόσο αθώο το ΕΣΥ, όσον αφορά για το κόστος νοσηλείας που είναι δωρεάν, αλλά όχι και τόσο!! (Γιατι το κόστος επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο τελικά)!! Και τι εννοώ με αυτό; Ας δείτε το ακόλουθο παράδειγμα!!!

"Το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για επέμβαση κήλης (βουβωνοκήλης, ομφαλοκήλης κτλ., χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις ή/και επιπλοκές) έχει διαμορφωθεί στα 868 ευρώ. Ομως εάν ο ασθενής κλείσει ραντεβού με χειρουργό στον ιδιωτικό τομέα τότε το τελικό ποσό που θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στο ιδιωτικό θεραπευτήριο είναι μόλις 322,7 ευρώ.

Το μειωμένο τελικό ποσό προκύπτει από μια σειρά εκπτώσεων που έχουν επιβληθεί στους ιδιώτες παρόχους. Ειδικότερα, οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό έχουν συναινέσει σε έκπτωση 10% για κάθε ιατρική πράξη (ΚΕΝ).

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το rebate (έκπτωση επί του τζίρου) και το clawback (επιστροφή του ποσού σε περίπτωση υπέρβασης της προϋπολογιζόμενης δαπάνης) βάζουν… νυστέρι ύψους 40% στον τελικό λογαριασμό."

Αυτό...γιατί δεν το "λύνει" το νομοσχέδιο;

ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ την πληρώνει ο κοσμάκης.

Το ΚΡΑΤΟΣ όμως χρεώνεται περισσότερο για μια κήλη στο ΕΣΥ, παρά στον Ιδιωτικό Τομέα!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Ένα υβριδικό, κακοφτιαγμένο νομοσχέδιο της κακιάς ώρας, που προσπαθεί ΜΑΤΑΙΑ να διορθώσει τα ασυμμάζευτα, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των ανθρώπων του Δημοσίου στρέφοντας τους στον "πολυπόθητο" (και παράλληλα .."κατάπτυστο"), ιδιωτικό τομέα, νομιμοποιώντας το έως τώρα "στοχοποιημένο από τις μάζες" φακελάκι των άθλια κακοπληρωμένων ιατρών (να το λεμε και αυτό)!!!!

ΚΑΙ να μην ξεχνάμε.... ο κοσμάκης πάντα θα πληρώσει την "νύφη"!!

Όσον αφορά την επιστροφή των υπέροχων "παιδιών μας" απο το εξωτερικό για να αναλάβουν τις υπέροχες θέσεις εργασίας που προκηρύσσονται, αυτό σίγουρα θα πρέπει να το ξεχάσουμε!! ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ!!!

-ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

-ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ ΚΟΣΜΟ!

-ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.

-ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΑ FUNDS!!!

-ΔΩΣΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΈΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ!

-ΠΑΡΤΕ ΤΑ "ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ" ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!!!!!

Τελευταία τροποποίηση στις 12:14 - 07 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.