ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια άλλη άποψη για την φωτιά στο Τατόι

22:01 - 12 Αυγ 2021
Προσθέτω την δική μου συνοπτική άποψη στις άπειρες φλυαρίες που διατυπώθηκαν από ειδικούς και μη μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους του Τατοΐου .
  • Το δάσος του Τατοίου κουβαλούσε συσσωρευμένη βιομάζα δεκαετιών και ήταν αναμενόμενο εν πολλοίς και από όλους  τους ειδικούς ότι θα ήταν  αιτία καταστροφικής φωτιάς ίσως όχι βέβαια σε τόσο μεγάλη έκταση. 
  • Η φωτιά μέσα στην καταστρεπτική της επέλαση , μας απάλλαξε από ένα πρόβλημα που ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να λυθεί διαχειριστικά .
  • Ας μην βιαστούμε να ειρωνευθούμε την σκέψη αυτή γιατί διαφορετικά η νάρκη της φωτιάς θα υπήρχε πάντοτε εν δυνάμει .Ας μην ξεχνάμε ότι σε περιοχές με έλλειψη υγρασίας και βροχών η αποσύνθεση  της οργανικής ύλης και ιδιαίτερα όταν μάλιστα περιέχει ρητινώδεις ουσίες δεν πραγματοποιείται αλλά απλά η βιομάζα απλά συσσωρεύεται , ξεραίνεται και μεταβάλλεται σε καύσιμη ύλη άμεσα αναφλεγόμενη.
  • Σε πλείστα σημεία του δάσους η επικράτηση ταχυαυξών φυτών ( κισσός, αγράμπελη, βάτα κλπ) που είχαν λόγω εγκαταλείψεως  αναπτύξει ισχυρό και εκτεταμένο ριζικό σύστημα αλλά  και με την βοήθεια της άφθονης ηλιακής ενέργειας ( φωτισμός ) που τώρα θα προκύψει , θα ακολουθήσει  ανταγωνιστική βλάστηση και με τις πρώτες βροχές  θα καλύψει τάχιστα κάθε κενό σημείο. Επιπλέον τα πολλαπλασιαστικά μέσα των ζιζανίων και ανεπιθύμητων φυτών στην δασική κοινωνία  ( σπόροι , ριζώματα , χωροκτητικά και μεταφερόμενα είδη ξένα προς την επικρατούσα βλάστηση κλπ ) που μέχρι τώρα ληθαργούσαν  θα έχουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν  αλλά και να ανταγωνισθούν κάθε νέα ανθρωπογενή ή φυσική δασική βλάστηση ή αναβλάστηση.
  • Το παραπάνω πρόβλημα θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά και άμεσα όσους θα ασχοληθούν με την διαχείρηση του νέου δάσους ώστε να εξελιχθεί ομαλά και κατά τον επιθυμητό τρόπο , να μην αλλοιωθεί η όποια βιοποικιλότητα και αναγέννηση αποφασισθεί να διατηρηθεί αλλά και να ελεγχθεί η κάθε ανεπιθύμητη πυκνότητα βλαστήσεως επιθυμητών ειδών που μοιραία θα επικρατήσουν.
  • Η δημιουργία ειδικών ομάδων διαχειρίσεως φυτοπροστασίας  και πυροπροστασίας  του δάσους κατά τόπους και αξιοποιήσεως των προϊόντων του ( ρητίνη, μέλι, ξυλεία, κομπόστ κλπ ) είναι επιβεβλημένη.  
  • Οι συνάδελφοι γεωτεχνικοί ας αφεθούν ελεύθεροι να αποφασίσουν βάσει αποκλειστικά επιστημονικών κριτηρίων  χωρίς την επίδραση πολιτικών επιρροών ή λαϊκίστικων υστεριών για τους πευκώνες που μοσχοβολούν.  
  • Εύχομαι σε όλους πολλή δύναμη, αντοχή και άμεση αντίδραση.
Τελευταία τροποποίηση στις 22:26 - 12 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.