ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Άμεση προστασία καμένων περιοχών από τη διάβρωση

Άμεση προστασία καμένων περιοχών από τη διάβρωση

10:05 - 16 Αυγ 2021
Στον πόλεμο εναντίον της φωτιάς υπάρχει ο στρατηγικός στόχος που σημαίνει την άμεση κατάσβεση της αλλά και παράλληλα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα και οι παράλληλες καταστροφές. Στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος είναι η ταχεία προστασία των καμένων περιοχών από την αιολική διάβρωση καθώς και από τον μεγαλύτερο ακόμη κίνδυνο των βροχοπτώσεων που σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν.
 
Η εφαρμογή υδροσποράς θεωρώ ότι θα πρέπει να δοκιμασθεί σε όσες περιοχές υπάρχει δυνατότητα προσβάσεως οχημάτων που θα είναι εφοδιασμένα με τον κατάλληλο εξοπλισμό ή ακόμη και εναερίων μέσων. Αλλά να εξηγήσομε τι είναι υδροσπορά.
 
Μία επιτυχημένη μέθοδος όπου ένα βυτιοφόρο όχημα με κατάλληλο σύστημα εκτοξεύσεως νερού που περιέχει σπόρους , λιπάσματα, χρωστικές ουσίες και διάφορα προστατευτικά υλικά εκτοξεύει το μείγμα αυτό «σπέρνοντας» μια περιοχή που είναι γυμνή από βλάστηση ή καμένη ή όπου αλλού η συνήθης σπορά δεν μπορεί να γίνει λόγω κλίσεων , αδυναμίας εγγυτέρας προσβάσεως κλπ.
 
Η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοσθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας επανειλημμένως σε δημόσια έργα όπου δραστηριοποιούνται πολλοί εργολάβοι πρασίνου με τον κατάλληλο εξοπλισμό και αξιόλογη τεχνική εμπειρία. Η μέθοδος εφαρμόζεται εκτός από τις εθνικές οδούς (αποκατάσταση τοπίου και στερέωση πρανών) αλλά και για αποκατάσταση σε περιοχές χωματοληψίας ( ΤΙΤΑΝ, ΛΑΡΚΟ) , παλαιών λατομείων κατόπιν προγενέστερης επιχωματώσεως, χώρων εξορύξεως ορυκτών ( περλίτης Μήλου), καλύψεως παλαιών ΧΥΤΑ ή ακόμη και σε εγκατάσταση χλοοταπήτων σε μεγάλες επιφάνειες (γήπεδα ποδοσφαίρου, γκολφ κοκ).
 
Σημειώνεται ότι με την μέθοδο αυτή υπάρχουν οι εξής δυνατότητες για την προστασία των καμένων περιοχών:
 
• Δημιουργία ενός νέου λιβαδότοπου με τα κατάλληλα για την περιοχή βοτανικά είδη χλόης.
 
• Δημιουργία νέων φρυγανότοπων ή μακίας βλαστήσεως με τα προ- υπάρχοντα είδη σκληρόφυλλων θάμνων ή φρυγάνων όπως έγινε στην αποκατάσταση των πρανών της Εγνατίας οδού.
 
• Στο μείγμα των σπόρων ενδεχομένως μπορούν να προστεθούν και σπόροι δένδρων που ευδοκιμούν ή προϋπάρχουν στην περιοχή . είναι εύκολης και ταχείας βλαστήσεως και δεν θα αλλοιώσουν την υφισταμένη βιοποικιλότητα.
 
• Οι επεμβάσεις αυτές με κατάλληλη προετοιμασία και χωροταξική επιλογή μπορούν να γίνουν άμεσα και λίγες μέρες πριν από την έναρξη της βροχερής περιόδου για προφανείς λόγους.
 
Πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η υδροσπορά με απλά είδη χλοοτάπητα θα έχει άριστα αποτελέσματα στην προσωρινή αποκατάσταση και διαχείριση μέχρι την τελική κηποτεχνική και βοτανική επαναφορά του αρχικού τοπίου στην περιοχή των κτιρίων του κτήματος Τατοΐου. Με τον τρόπο αυτόν δεν θα προκληθούν μεγάλες διαβρώσεις αλλά και εδαφικές ανωμαλίες από την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων .
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.