ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες, εξαγορές και δημόσιο χρήμα

00:25 - 21 Μαϊ 2014
Γιαννης Τσαμουργκέλης

Γράφει ο Γιαννης Τσαμουργκέλης

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε με χρήμα που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο και το οποίο θα αποπληρωθεί από τους φορολογούμενους στο μέλλον.

 

Τα χρήματα αυτά δεν έχουν ακόμα διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία καθώς το ύψος των δανείων προς την οικονομία από τις τράπεζες συνεχίζουν να βαίνουν μειούμενα

Εν τω μεταξύ οι τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια για εξαγορές επιχειρήσεων που ανήκουν σε επιχειρηματίες που ωστόσο δεν θέλουν να διαθέσουν κεφάλαια για τη διάσωση ή ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους. Αντίθετα προτιμούν να πουλήσουν σε τραπεζίτες έναντι ουσιαστικά δημόσιου χρήματος… μετέχοντας παράλληλα σε ένα παίγνιο υπεραξίας μετοχών με προοπτική μελλοντικής κερδοφορίας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να απεμπλακεί από τις μετοχές των τραπεζών που κατέχει σε τιμές χαμηλότερες από την τιμή κτήσης τους…

Διαρθρώνεται με δημόσια χρηματοδότηση μια ανασύνταξη επιχειρηματικών συμφερόντων με κερδοσκοπική προοπτική και με το δημόσιο να έχει εκ προοιμίου απεμπολήσει κάθε δικαίωμα συμμετοχής σε τυχόν οφέλη.

Η εκδηλούμενη επιχειρηματική ανασύνταξη ουδόλως εξυπηρετεί την ανάγκη διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία καθώς δεν συνοδεύεται από την παραμικρή ανάληψη υποχρέωσης των επιχειρηματιών των οποίων εξαγοράσθηκα οι επιχειρηματικές συμμετοχές, να μετέχουν και με δικά τους κεφάλαια σε νέες επενδύσεις

Επιπρόσθετα περιορίζει τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν νέες ή υγιείς υφιστάμενες επιχειρήσεις με προβλήματα ρευστότητας που τους θέτουν εκτός αγοράς.

Εν ολίγοις, η επιχειρηματική ανασύνταξη ελάχιστη σχέση έχει με την παραγωγική αναδιάταξη την οποία έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία και για την οποία θα έπρεπε να μεριμνά καθημερινά η κυβέρνηση. Αντίθετα, με τον τρόπο που γίνεται απορροφά δημόσιους πόρους και επαναλαμβάνει το γνωστό μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Μόνο που αυτή τη φορά ενορχηστρώνεται από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες… Παρά την κρίση και το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που έχουμε επωμισθεί για την υπέρβαση της, η κυβέρνηση και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα επιμένουν σε παλαιά στερεότυπα και διαδρομές με αποκλειστικό στόχο την επαναφορά τους στις γνωστές κυρίαρχες θέσεις στη μετά την κρίση Ελλάδα. Η πλήρης παλινόρθωση με συγκεντροποιημένες εξουσίες στο όνομα των «εθνικών πρωταθλητών» - ίσως αυτή τη φορά σε συνδυασμό με την ιστορική δήλωση Πατουλίδου «ρε γαμώτο». Η πλήρης αποτυχία μετεξέλιξης και προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στις απαιτήσεις μιας νέας εποχής ανοικτής επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικών αγορών και ίσων ευκαιριών!!



Ο κ. Τσαμουργκέλης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικής στο Παν/μιο του Αιγαίου. Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.