ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάπτυξη, δεδομένα και οι λογαριασμοί του Αντώνη

00:16 - 23 Μαϊ 2014
Γιαννης Τσαμουργκέλης

Γράφει ο Γιαννης Τσαμουργκέλης

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο της ανάπτυξης. Οι κλάδοι που θα αναπτυχθούν, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, τα κεφάλαια που θα χρειασθούν και την συνολική ανάπτυξη της οικονομίας που θα εξασφαλίσουν. Μάλιστα προς επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του επικαλέσθηκε τη συγκλίνουσα άποψη μελετών ιδιωτικών και μη ιδιωτικών ερευνητικών ιδρυμάτων. Μια αισιόδοξη συστοιχία εκτιμήσεων για το μέλλον της χώρας. Μόνο που ούτε αυτός ούτε και οι μελέτες μας μίλησαν για τα δεδομένα επάνω στα οποία οικοδόμησαν αυτές τις εκτιμήσεις.

Πως θα προσελκυσθούν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια; Από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό; Με τις κόστος χρήματος; Ποια επιτόκια χρηματοδότησης εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών; Ποιες συνθήκες ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα; Ποιο κόστος εργασίας, ποιους μισθούς; Ποιες συνθήκες στην αγοράς εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις; Ποια προσφορά εργασίας; Ποιο κράτος; Με ποια ταχύτητα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων; Ποιες συνθήκες ρύθμισης στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και ποιο ρόλο στις ρυθμιστικές αρχές; Ποια εμπόδια και ποια κίνητρα στην επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων; Ποια αναλογία μεγάλων, μεσαίων  και μικρών  επιχειρήσεων; Ποια κοινωνική δομή;

Χωρίς αυτά τα «δεδομένα» ούτε πολιτικά αλλά ούτε καν θεωρητικά δεν στέκει η άσκηση αριθμών του πρωθυπουργού. Ίσως θα πρέπει ο πρωθυπουργός να σκεφθεί ότι κάθε άνθρωπος που έχει δουλέψει στη ζωή του και θέτει σαν στόχο να κερδίσει από τη δουλειά του σε κάποιο χρονικό διάστημα βάζει κάτω τα δεδομένα. Υπολογίζει που βρίσκετε, πόσο και πως θα δουλέψει, κάτω από ποιες συνθήκες, από πού θα δανεισθεί για να βοηθηθεί στην προσπάθεια του, που θα πουλήσει τα προϊόντα της εργασίας του και υπό ποιες συνθήκες, τι θα του ζητήσει το κράτος σε φόρους άμεσους και έμμεσους, πως θα πηγαίνει στη δουλειά του και πως θα επιστρέφει από αυτή, τι θα περισσεύει για τα παιδιά και τις ανάγκες τους, την ασφάλεια, την υγεία  και τόσα άλλα μικρά αλλά σημαντικά που συνθέτουν αυτό που λέμε ….ζωή. Έτσι και για τη χώρα, κάθε στόχευση πρέπει να βάζει κάτω τα δεδομένα και πριν εξαγγελθεί πρόγραμμα για την ανάπτυξη πρέπει να αναλύει και να παραθέτει τις αλλαγές που προαπαιτεί για τη ζωή των πολιτών. Γιατί πολύ απλά πάνω σε αυτά τα προαπαιτούμενα για τη ζωή των πολιτών στηρίζεται η στόχευση και η ανάπτυξη.

Λοιπόν Αντώνη.. όταν σχεδιάζουμε, παραθέτουμε και τι υποκρύπτει αυτό το σχέδιο για τις ζωές των ανθρώπων, την εξέλιξη και τη συμπεριφορά των θεσμών, το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα επέλθουν τα σχεδιαζόμενα. Χωρίς όλα αυτά, οι εξαγγελίες αποδεικνύονται εκ του υποδείγματος αλλά και εκ των πραγμάτων μια ωραία άσκηση φαντασίας χωρίς δεδομένα. Μόνο που είναι τα δεδομένα που προδικάζουν την φερεγγυότητα των εκτιμήσεων και φευ… περιγράφουν τη ζωή μας. Καθότι τα δεδομένα είμαστε εμείς… Ας μας πει λοιπόν ο πρωθυπουργός τι επιφυλάσσει για τα δεδομένα για να δούμε πόσο δεδομένα είμαστε;



Ο κ. Τσαμουργκέλης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικής στο Παν/μιο του Αιγαίου. Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.