ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άραγε ήταν νόμιμο το τσίπουρο;

12:33 - 26 Φεβ 2016
Ερώτημα μέγα έχει προκύψει στους λάτρεις του τσίπουρου εάν το τσίπουρο που πρόσφερε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής από το μπλόκο της Νίκαιας Βαγγέλης Μπούτας ήταν νόμιμο.

«Τώρα που δεν έχουν περάσει τα μέτρα μπορώ να στο φέρνω ακόμη το τσίπουρο» είπε ο κ. Μπούτας στον πρωθυπουργό με τον Αλέξη Τσίπρα να του απαντά: «Τον ήλιο και το τσίπουρο δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς».


Όμως εδώ τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα. Η μποτίλια ήταν από νόμιμο διήμερο καζάνι ή παράνομο. Σίγουρα δεν ήταν εμφιαλωμένο. Χωρίς κανείς να αμφισβητεί την ποιότητα του θεσσαλικού τσίπουρου αν και ο Πρωθυπουργός ως Ηπειρώτης θα αρέσκεται στην ηπειρώτικη ποικιλία "Ντεμπίνα" στο τσίπουρο.
Πάντως το όλο θέμα είναι αρκετά σοβαρό και έχει δημοσιονομικές διαστάσεις.

 

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ ο όγκος του παράνομα διακινούμενου χύμα τσίπουρου στην Ελλάδα αγγίζει τα 25 εκατομμύρια λίτρα, με τις απώλειες από μη είσπραξη φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε περίπου €100 εκατ. ετησίως, και σε €300 εκατ. όταν συνυπολογίζεται το σύνολο της αξιακής αλυσίδας.

 

Η έξαρση τα τελευταία χρόνια της παράνομης δραστηριότητας ειναι προφανές ότι οφείλεται στη διαφορά της φορολογίας ανάμεσα στο χύμα και τυποποιημένο τσίπουρο, με αποτέλεσμα το καθεστώς των διήμερων παραγωγών να καταστρατηγείται συστηματικά από κερδοσκόπους, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, οι αποσταγματοποιοί εμφιαλωμένων προϊόντων επιβαρύνονται με ΕΦΚΟΠ €12,75 ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, όταν οι διήμεροι παραγωγοί χύμα τσίπουρου φορολογούνται με εφάπαξ κατ’ αποκοπή φόρου €1,40 ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης ή €0,59 ανά κιλό τελικού προϊόντος.
Η κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου χωρίς παραστατικά ως μέτρο για την επιτυχή αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων περιλαμβάνεται εξάλλου στη δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

 

Ζητήματα νομιμότητας, δικαιοσύνης, ανταγωνισμού αλλά και δημόσιας υγείας θέτουν από την πλευρά τους οι επίσημοι αποσταγματοποιοί της χώρας, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις και του Δημήτρη Αποστολάκη, προέδρου της Ενωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας. Ο κλάδος τάσσεται υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών καζανιών αλλά κατά της διάθεσης του χύμα τσίπουρου. Αντ' αυτού, καλούν όσους διήμερους παραγωγούς επιθυμούν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους να βγάλουν τις απαραίτητες άδειες.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:29 - 26 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.