ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «σκοτεινή» Ευρώπη επιστρέφει με φερετζέ χρέους;

09:18 - 24 Ιουν 2018
Πολλά τα φαντάσματα από το παρελθόν αναμένεται να βγουν καθώς η συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών ή η μίνι σύνοδος, όπως λέγεται, συνέρχεται στις Βρυξέλλες με αφορμή το προσφυγικό – μετανατευτικό.

Το «αυγό του φιδιού» που έθρεψαν οι «ηγέτες» της Αν. Ευρώπης (Όρμπαν και λοιποί) με την ανάδειξη των απόψεων περί «καθαρότητας των κοινωνιών» φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε εκκόλαψη «παραφυάδων» στη Γερμανία. Η Γερμανική Δεξιά πλαγιοκοπεί τη Καγκελλάριο Μέρκελ που βλέπει ότι μια από τις βασικές της επιλογές, να στηρίξει με δημογραφική – μεταναστευτική ένεση της γηράσκουσα Γερμανία χρεοκοπεί. Ήδη οι φωνές πληθαίνουν για έξοδο 1 εκατομμυρίου μεταναστών, έστω κι αν αυτοί είναι «εργατική ύλη» απαραίτητη, για την κίνηση της γερμανικής μηχανής.

Το φάντασμα συνεπώς της μαζικής «εξόδου» είναι εδώ, μαζί με τα σενάρια ακραίας σύγκρουσης μεταξύ των κρατών μελών για το ποιος θα σηκώσει το βάρος ενός ζητήματος που υπερβαίνει σύνορα. Όπως και του στησίματος νέων Γκουαντάναμο στη γειτονιά μας, μια ανάσα από τα βόρεια σύνορα.

Και κάπου εκεί μπαίνει και το φάντασμα του χρεοκοπημένου Νότου, ο οποίος και στο παρελθόν, έστω και συγκεκαλυμμένα, είδε να σταθμίζεται στην ίδια ζυγαριά, το αίτημα της ελάφρυνσης των χρεών με την αποδοχή δημιουργίας «αποθηκών ανθρώπων.» Η πρόσφατη πολιτική μη επανένωσης των οικογενειών προσφύγων που ατύπως η Γερμανία επέβαλε είναι ένα ψήγμα μιας τέτοιας «ολέθριας σκέψης και σχέσης.»

Το ζήτημα είναι, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα παλεύει να πάρει έστω και μια μεσοβέζικη ανάσα, να μην αναιρεθεί η ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό και κυρίως να μη βρεθεί να πιέζεται για να γίνει δέκτης των «εξοδούχων» της Γερμανικής δεξιάς. Θα είναι ολέθριο για το αύριο τόσο της χώρας όσο και της ΕΕ λίγο πριν τις Ευρωεκλογές.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 21:11 - 24 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.