ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι δημογραφικές προκλήσεις δεν περιμένουν

09:40 - 01 Ιουλ 2018
Το δημογραφικό πρόβλημα αναδεικνύεται σε κεντρικό σημείο του Ελληνικού προβλήματος όπως φάνηκε στις τελευταίες εκθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Δ.Ν.Τ.

Βέβαια μπορεί αν ισχυριστεί κανείς ότι τη δημογραφική παράμετρο η Κομισιόν τη βάζει εμφατικά στο δυσμενές σενάριο που καταγράφει για την πορεία της βιωσιμότητας του χρέους, όμως το Ταμείο τη θεωρεί δομικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της πορείας για τη διασφάλιση όρων σταθερής πορείας αποπληρωμών του χρέους.

Έτσι ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή Πίτερ Ντόλμαν περιγράφοντας τις προκλήσεις του μέλλοντος για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη δημογραφική συρρίκνωση ως παράγοντα υπονόμευσης της σταθερής οικονομικής πορείας. Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι η προβλεπόμενη γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε προβλέψεις ότι το εργατικό δυναμικό θα μειώνεται κατά 1% κατ’ έτος τα επόμενα χρόνια.

Είναι προφανές ότι αυτό οδηγεί σε προβληματικό πεδίο το ούτως ή άλλως ελλειμματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενώ υπονομεύει και τους στόχους για ανάπτυξη. Κι εάν η μεγέθυνση της οικονομίας υπονομευτεί τότε ο λόγος χρέους / ΑΕΠ επιδεινώνεται με δυσμενείς συνέπειες στη βιωσιμότητα του δυσθεώρητου Ελληνικού κρατικού χρέους.

Σε όλα τούτα αν προσθέσει κανείς και τη γεωπολιτική παράμετρο εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δημογραφία είναι ή θα πρέπει να είναι βασικό πολιτικό πρόταγμα. Αφορά την θέση της χώρας, την πορεία των επόμενων γενεών τη ν ίδια την επιβίωση. Γιαυτό απαιτείται πλέγμα δράσεων για την διαμόρφωση συγκροτημένης δημογραφικής πολιτικής. Οι συνάφειες με την κοινωνική πολιτική είναι δεδομένες (π.χ. στήριξη οικογένειας), την φορολογική (κίνητρα κτλ), την εκπαιδευτική (ποιότητα παιδείας, ελληνομάθεια) αλλά και το μεταναστευτικό όπου θα πρέπει να δούμε πολιτικής ενσωμάτωσης και συνοχής παράλληλα με τη διαχείριση των ροών. Άλλωστε η μετανάστευση ήταν πάντα σημείο αναφοράς για την πληθυσμιακή ενίσχυση. Κι όλα τούτα με αντίληψη ότι ο κόσμος αλλάζει και δεν περιμένει.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 01 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.