ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα απέναντι στα «εργαλεία» Τουρκίας, Γερμανίας

11:52 - 08 Ιουλ 2018
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία Ελλάδα – Γερμανίας για τις επιστροφές προσφύγων, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Γερμανικό τύπο η υπουργός Άμυνας και αναπληρώτρια επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η χώρα, πλέον, καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσει ότι προσφυγικό ήλθε για να μείνει. Και μάλιστα με μια ισχυρή «τουρκική παράμετρο». Υποδέχεται κι άλλους πέρα των 60-70.000 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών (με τους 17-18.00 στα νησιά του Αν. Αιγαίου) και κυρίως καθίσταται υπεύθυνη για την επαρκή λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου, αλλά και το σφράγισμα των εξωτερικών συνόρων.

Με δεδομένη τη δυσκολία των παραπάνω και τη στάση της Τουρκίας ιστορικά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τους κινδύνους, που ενδεχομένως να προκύψουν. Οι αριθμοί όπως το 2015, δεν έχουν ταβάνι, αν η Τουρκία δια των γνωστών καναλιών αποφασίσει να οδηγήσει προς την Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες ή μετανάστες. Το «όπλο» του προσφυγικού είναι άλλωστε το πλέον αποτελεσματικό στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι σε ΕΕ κι Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, το θέμα του χρέους και των υπερπλεονασμάτων αποτελούν ένα μόνιμο βραχνά, δημιουργώντας δυσκολίες σε μια επιδιωκόμενη οικονομική πορεία ανάπτυξης. Μπορεί να δόθηκε μια ανάσα όμως το συνολικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας παραμένει.

Άλλωστε το χρέος είναι εργαλείο «αυτή τη φορά» στα χέρια αυτού που το κατέχει, δηλαδή, των θεσμών και δη της Γερμανίας. Από το Βερολίνο δίνεται ο τόνος για σειρά θεμάτων, που αφορούν την καθημερινότητα (π.χ. συντάξεις αφορολόγητο) και διαμορφώνουν ένα γενικότερο κλίμα στην ελληνική κοινωνία. Μόνο που το κλίμα είναι ήδη βαρύ τόσο λόγω της μακράς κρίσης όσο και της πίεσης που ασκείται από το προσφυγικό και άλλα ζητήματα του εθνικού φαντασιακού (Βλ. Μακεδονικό). Μπορεί να το ξέρει αυτό η κ. Μέρκελ και να δίνει «αντίδωρα» όμως η ουσία μένει. Βρισκόμαστε εν μέσω συνισταμένης πιέσεων. Γι’ αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλεύεται στ έπακρο τις όποιες αδυναμίες (προβλήματα της Μέρκελ με το συνασπισμό της, του Ερντογάν με τη διεθνή κοινότητα) όσων έχουν τα «εργαλεία» αυτά (Τουρκία, Γερμανία), ώστε να αποσπά βέλτιστες λύσεις. «Κομμάτι» δύσκολο αλλά εφικτό. Παζάρι άλλωστε γίνεται σε κάθε πεδίο άσκησης διεθνούς πολιτικής.

Στο μεταξύ τα θέματα αυτά έρχονται να «κάτσουν» πάνω σε ένα εκρηκτικό υπόστρωμα λόγω δημογραφικού. Η πληθυσμιακή συρρίκνωση, όπως γράφαμε πριν μια εβδομάδα, έχει πολλαπλές προεκτάσεις σε οικονομία και ασφάλεια που μαζί με το οικονομικό και το προσφυγικό δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα.

Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι εν όψει των εκλογών όποτε αυτές κι αν γίνουν, που δε θα είναι και μακριά, τα θέματα αυτά θα πρέπει να προταχτούν από όλους. Αφορούν την ίδια την επιβίωση και σίγουρα δεν λύνονται με κραυγές και πολώσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.