ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η απορία για το ΕΣΠΑ ενός νέου αυτοπασχολούμενου επιστήμονα

10:56 - 22 Ιουλ 2018
Η κυβέρνηση σε κάθε στιγμή τονίζει ότι πέτυχε υψηλούς ρυθμούς στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ κάνοντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια σε όλη την ΕΕ. Όπως επανειλημμένα τονίζεται από κυβερνητικά χείλη η χώρα μας μέχρι το τέλος του 2017 έχει απορροφήσει το 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), πετυχαίνοντας την υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη. Αντίστοιχη πρωτιά είχαμε και το 2016, όταν πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης 11,3%.

Αυτό έχοντας κατά νου φίλος της στήλης μεταφέρει την προσωπική του εμπειρία, με πολλά στοιχεία παραλόγου κι ασυμβατότητας με τη σκληρή πραγματικότητα, σε σχέση, πάντα, με το ρυθμό εκταμίευσης του ΕΣΠΑ και υλοποίησης των προγραμμάτων.

«Πώς γίνεται λόγος για ρεκόρ, όταν ακόμη σχεδόν τρία χρόνια  περιμένει ένας νέος επιστήμων να στηριχθεί και να κάνει έναρξη της πορείας του;» αναφέρει.  Ο λόγος για το πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου ο ίδιος κατέθεσε αίτημα να ενταχθεί (με επιτυχία) στην αρχή του 2016 ως πολιτικός μηχανικός. Μετά από 2 ½ χρόνια, μόνο, φαίνεται φως στο τούνελ, καθώς το όλο πρόγραμμα καθυστέρησε για μακρό χρονικό διάστημα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η δράση αφορούσε το πλέον βασικό πρόβλημα που γέννησε η κρίση, το brain drain, τη φυγή των νέων επιστημόνων, θα περίμενε κανείς ότι θα λειτουργούσε σε συνθήκες εξπρές.  Όμως φαίνεται ότι δαίμων της γραφειοκρατίας και οι τεχνικές απαιτήσεις του προγράμματος ή οι όποιες δομικές ανεπάρκειες έβαλαν το χεράκι τους.

Ο φόρτος των αιτήσεων καθώς  ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα) απέρριψε 12.042 αιτήσεις, αλλά και τα προβλήματα στην προκήρυξη (χρόνοι κατάθεσης και άλλα) έφεραν τις γνωστές, δυστυχώς, καθυστερήσεις.

Σημειώνεται ότι πέρυσι τον Αύγουστο  υπήρξε οριστικοποίηση των 3.701 δικαιούχων της δράσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Ωστόσο λόγω της χρονικής έκτασης που πήρε το πρόγραμμα, στην πορεία παρουσιάστηκαν προβλήματα που αγγίζουν τα όρια του ευτράπελου. Πτυχιούχοι, που θα έπρεπε να έχουν τεκμηρίωση ανεργίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, εν τω μεταξύ, εργασίες που είχαν ξεκινήσει για να επιβιώσουν. Πολλοί, «ώριμα σκεπτόμενοι», όπως μεταφέρεται στη στήλη, προτίμησαν να ενταχθούν σε διαδικασίες άδηλης εργασίας για να μην χάσουν το πρόγραμμα, όπου εντάχθηκαν και ήλπισαν, πριν σχεδόν τρία χρόνια, ότι θα τους βοηθούσε στην εκκίνηση της προσπάθειας. Σε κάθε περίπτωση η υπομονή περίσσεψε σε αυτά τα παιδιά, που τώρα περιμένουν να κάνουν της αρχή, έχοντας ήδη χάσει κρίσιμο διάστημα.  Μια «ωραία ατμόσφαιρα» λοιπόν σε μια δράση για το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:55 - 23 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.