ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα

09:44 - 12 Σεπ 2018
Έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια, να χυθεί αμέτρητη δημοσιογραφική μελάνη, να καταγραφούν εκατοντάδες ώρες συνεδριάσεων δικαστηρίων και εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, να παιχτεί ένα «χοντρό» πολιτικό, (με έξαρση ρητορικής από την τότε αντιπολίτευση), μιντιακό και τραπεζικό παιχνίδι για να καταλήξει μια υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα στο αρχείο. Ο λόγος για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων , που έκλεισε με αθωωτική απόφαση για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

Μεταξύ των αθωωθέντων, ο πρώην αντιπρόεδρος του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), Γεράσιμος Κονιδάρης, ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Παναγιώτης Δεμέστιχας, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνος Χρηστίδης, αλλά και ο ιδιοκτήτης της χρηματιστηριακής ΝΑΜ, Γιώργος Παπαμαρκάκης.

Το Πενταμελές Εφετείο καταδίκασε δύο κατηγορουμένους, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» Σοφοκλή Πρινιωτάκη και τον επίσης κεντρικό στέλεχος της ίδιας ΑΧΕΠΕΥ Γιώργο Αποστολίδη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρήση πλαστών τιμολογίων.

Ωστόσο πολλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν όταν ενέσκηψε όλη η υπόθεση επικρατούσε νηφαλιότητα και τεκμηριωμένη δράση, και κυρίως η κατανόηση για το πώς λειτουργεί αυτή η ιδιαίτερη αγορά των σύνθετων τραπεζικών προϊόντων και οι προμήθειές της.

Ουσιαστικά, αν παρά την πίεση των ΜΜΕ γινόταν μια αποτίμηση από έμπειρους γνώστες των ειδικών αυτών προϊόντων, αξιολογούνταν οι υψηλές, όπως τότε τονίστηκε,  προμήθειες που δόθηκαν , εξετάζονταν οι όποιες γκρίζες ζώνες και λαμβάνονταν οι ενδεδειγμένες αποφάσεις τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ώστε να αποφεύγονταν μετέπειτα η όλη περιπέτεια. Όμως ποια εξεταστική λειτούργησε με επάρκεια α τελευταία χρόνια;

Τελικά ποιος ήταν ο λογαριασμός; Βαρύς για το δημόσιο ταμείο και τους εργαζόμενους καθώς υπό το κράτος των πιέσεων τα Ασφαλιστικά Ταμεία  γύρισαν αυτά τα ομόλογα πίσω και πήραν τα κλασσικά. Μόνο που μετά από λίγο ήλθε το  PSI. Το τραγικό είναι ότι τα Ταμεία θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει από τη συναλλαγή αυτή 110 εκατ. ευρώ και ανακτήσει τα κεφάλαιά τους εξ ολοκλήρου, καθώς τα ομόλογα αυτά μπορούσαν να μην ενταχθούν  στο PSI.

Επίσης το Υπ. Οικονομικών θα είχε πληρώσει μόνο 40 εκατ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα είχε κερδίσει πάνω από 70 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας και επενδύοντας στο ομόλογο.

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.