ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα «εξωτική χώρα» για επενδύσεις

10:49 - 21 Φεβ 2019
Τον όρο «εξωτικός» χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν την Ελλάδα όχι ως προορισμό τουριστών αλλά ως σημείο υποδοχής τουριστικών επενδύσεων σημαίνοντα στελέχη του χώρου. Μάλιστα για του λόγου το αληθές παραθέτουν κάποια απτά συγκριτικά παραδείγματα για να μας βγάλουν από τον όποιο λήθαργο πρόσκαιρης ευωχίας, παραθέτουν το τι συμβαίνει σε «ώριμους» προορισμούς και δη την Ισπανία.

Εκεί μπορεί το εργασιακό κόστος να είναι μεγαλύτερο αλλά δεν λειτουργεί ως τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων. Ο κατώτατος μισθός στον τουριστικό κλάδο είναι 1200 ευρώ, ενώ εδώ 30% πιο κάτω περίπου, αλλά το μη μισθολογικό κόστος είναι χαμηλότερο από την Ελλάδα. Δηλαδή ο εργαζόμενος βάζει στην τσέπη περισσότερο χρήμα αλλά και ο εργοδότης δεν αντιμετωπίζει με βαριά καρδιά το συνολικό κόστος καθώς έχει αντιστάθμισμα από τις μειωμένες εισφορές. Επίσης έχει και τον εργαζόμενο ευχαριστημένο και χαμογελαστό. Επίσης ο ΦΠΑ στον τουρισμό είναι 7 μονάδες πιο κάτω από την Ελλάδα γεγονός που δίνει αμέσως ένα αέρα ρευστότητας στις επιχειρήσεις στην Ιβηρική. Επίσης ο  ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών, βασικό σημείο για την τουριστική βιομηχανία,  έχει αυξηθεί 4 φορές από την έναρξη της κρίσης και ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί 3 φορές από 19% σε 24%. Αναλυτικά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦKΟΠ) (ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης) είναι στα 25,50 ευρώ στην Ελλάδα αυξημένος στα χρόνια της κρίσης κατά 125% ενώ στην Ισπανία είναι 13,87 ευρώ.

 

Η λίστα όμως δε σταματά εδώ. Η αδειδοδότηση από την εκεί πολεοδομική υπηρεσία γίνεται με σαφή χρονικό ορίζοντα και με ενεργή συμβολή των ειδικών της υπηρεσίας στην διαμόρφωση της μελέτης. Με λίγα λόγια ξεκαθαρίζουν με τεκμηρίωση και γνώση στον επενδυτή τι γίνεται και τι δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Κι αυτό γιατί οι υπηρεσίες διαθέτουν υψηλής στάθμης κι επαρκές αριθμητικά στελεχιακό δυναμικό αλλά και σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Το ίδιο ισχύει και για έργα τη θαλάσσια ζώνη, απαραίτητα σε περιοχές όπου τα διάφορα resorts κάνουν έργα προστασίας ή δημιουργίας παραλιών. Μάλιστα το ξεκάθαρο πλαίσιο στην αδειοδότηση, τη χωροταξία κτλ, το γεγονός ότι μόλις πάρει ο επενδυτής την άδεια έχει ουσιαστικά τελειώσει σε σχέση με την επαφή του με τις υπηρεσίες είναι το βασικό πλεονέκτημα.

 

Σε όλα τούτα μπορεί να προστεθεί και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις είναι οργανωμένες με βάση τα διεθνή πρότυπα χωρίς γκρίζες ζώνες και διπλά βιβλία, αξιοκρατική επιλογή στελεχών, διεθνή προσανατολισμό και επιστημονική γνώση. Γι’ αυτό και προσελκύουν επενδύσεις και μεγάλα κεφάλαια. Έτσι για να δούμε πώς θα πρέπει να πορευτούμε με το παράδειγμα των φίλων μας των Ισπανών, έχοντας εμείς και το πλεονέκτημα των «παρθένων» κι όχι τσιμενταρισμένων  ακτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.