ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τον καρκίνο και η περίπτωση της Καλαμάτας

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τον καρκίνο και η περίπτωση της Καλαμάτας

11:26 - 05 Φεβ 2020
Λίγες ώρες πριν ο Πρωθυπουργός δώσει στη δημοσιότητα το μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου (4/2) όπου ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν κέντρα αποκατάστασης της ασθένειας εκτός νοσοκομειακών μονάδων, αλλά και ομάδες κατ' οίκον αποκατάστασης με νοσηλευτές ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές με εξειδίκευση στους πάσχοντες από καρκίνο, η πραγματικότητα οδηγούσε σε επώδυνα συμπεράσματα. Ότι δηλαδή η παρηγορητική φροντίδα σε ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού νοσεί, φέρνοντας σε χιλιάδες νοσούντες και συγγενείς τους περισσότερο πόνο.

Πιο συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Καλαμάτας έκλεισε το ιατρείο πόνου, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου στις 24 Ιανουαρίου υποχρέωσε τον αναισθησιολόγο, που εργαζόταν στο ιατρείο να διακόψει την εξυπηρέτηση των ασθενών για να υποστηρίξει τη λειτουργία των χειρουργείων.

Αυτό ανέφερε η καθηγήτρια Ι. Σιαφάκα, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.Σ.Υ.Α.), αποκαλύπτοντας ότι στα δύο χρόνια λειτουργίας το ιατρείο πόνου έχει υποστηρίξει 565 καρκινοπαθείς. “Έδιωξαν τους ασθενείς που περίμεναν έξω από το ιατρείο και ο αναισθησιολόγος επιτάχθηκε”, είπε εξοργισμένη και συνάμα βουρκωμένη, λέγοντας ακόμη ότι σε όλη τη Μεσσηνία δεν υπάρχει ογκολόγος!

Συνολικά, σε όλη τη χώρα, υπάρχουν μόνο 57 ιατρεία πόνου, που λειτουργούν μετ΄εμποδίων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, χάρη κυρίως στον εθελοντισμό ιατρών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. “Είναι ανήθικο να έχουμε φάρμακα και τεχνικές που ανακουφίζουν τους ασθενείς και να μην έχουμε υπηρεσίες”, ανέφερε η κα Σιαφάκα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι πριν από 2 χρόνια έγινε μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη της παρηγορητικής φροντίδας, που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεταξύ άλλων είχε δείξει ότι οι ετήσιες ανάγκες αφορούν περίπου 120-150.000 ασθενείς, από τους οποίους περίπου 40% αφορούν ασθενείς με καρκίνο.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Ι. Σιαφάκα, που αν και σε σύνταξη συνδράμει το Ιατρείο Πόνου στο Αρεταίειο, απαιτούνται στην Ελλάδα περίπου 500 κλίνες για παρηγορητική φροντίδα και άλλες 300 ομάδες ειδικών για κατ΄ οίκον συνδρομή καθώς το 80% των περιπτώσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. «Ώρα για άμεσες και μικρές κινήσεις πέρα από μεγάλα σχέδια» ήταν το εύγλωττο σχόλιο του προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας κ. Ε. Φιλόπουλο.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:27 - 05 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.