ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο εθνικισμός, οι κόντρες και ο «πυροσβέστης»

Ο εθνικισμός, οι κόντρες και ο «πυροσβέστης»

09:30 - 26 Οκτ 2020
Με το ερώτημα αν το επόμενο βήμα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα αφορά ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Κρήτη, εντός των περιοχών του Ελληνο-Αιγυπτιακού μνημονίου να πλανάται, βασικό θέμα στη συζήτηση του Σαββατοκύριακου στη Βουλή για το θέμα της πρότασης δυσπιστίας, πέρα από το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, αναδείχθηκε το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Η αποστροφή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ για εθνικισμό σε σχέση με την πρόταση για αύξηση στην Κρήτη και σε άλλα νησιά των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, έφερε «τρικυμία». Με τις γραμμές σκληρών, μετρίως σκληρών και ηπίων στη ΝΔ να μπλέκονται, η ρήση του εκ μετεγγραφής υπουργού δημιούργησε αναστάτωση. Ήδη, δε, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για κόκκινη γραμμή στα έξι ναυτικά μίλια είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και πάλι στο εσωτερικό της ΝΔ. Βέβαια η «γραμμή» των σκληρής στάσης στην Τουρκία διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σκηνικό και προξενεί διακομματικά «απόνερα», ωστόσο η κυβέρνηση είναι αυτή που μπαίνει σε πρώτο πλάνο, καθώς έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής. Βέβαια είναι και αυτή που αναμένει να αναδομηθεί με βάση όσα ακούγονται στους διαδρόμους στη βάση μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ εξωκοινοβουλευτικών και ενδογενών αιρετών.

Στη φωτιά που άναψε πάντως έσπευσε πρώτα να σβήσει ο Αντιπρόεδρος Πάνος Πικραμένος, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας ο οποίος σημείωσε: «Η θέση της χώρας μας έχει εκφραστεί επανειλημμένα και δεν χρήζει ερμηνειών. Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης, ανά πάσα στιγμή, των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση των διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εθιμικού Δικαίου και άρα δεσμεύει το σύνολο των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Χτες βράδυ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν αμφισβητείται και δεν τίθεται υπό αίρεση. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή η οποία πρώτη το άσκησε στο Ιόνιο και υπενθύμισε με νόημα ότι «επίσης είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία κυβέρνηση τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, όπου υπάρχει το casus belli».

Χαρακτήρισε επίσης υποχρέωση της χώρας να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στη θάλασσα στα έξι μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10 και κάρφωσε το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι και επί δικών σας ημερών υπήρξαν ουκ ολίγες NAVTEX της Τουρκίας που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ έξι και 12 ναυτικών μιλίων».

Παράλληλα με αναφορές στον Πάνο Καμμένο και με κατηγορίες προς το ΣΥΡΙΖΑ για διχαστική λογική προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα. Ωστόσο τέτοιες αναφορές και συζητήσεις στη Βουλή αναδεικνύουν πιθανές ασάφειες για το ποια είναι τα όρια της ελληνικής πλευράς στη διεκδίκηση «ζωτικού χώρου» με την Τουρκία. Κάτι που εκμεταλλεύεται η Τουρκία αλλά και η ΕΕ, που παγίως διστάζει να μπει στη «φωτιά» της αντιπαράθεσης για το νέο χάρτη στην καθ΄ ημάς Ανατολή με όρους φιλικούς για Ελλάδα - Κύπρο.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:48 - 26 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.