ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
21η Απριλίου 1967: «Δεν ξεχνώ»

21η Απριλίου 1967: «Δεν ξεχνώ»

10:55 - 21 Απρ 2021
Η καταιγιστική πορεία της πανδημίας, αλλά και τα θέματα της οικονομίας μπορεί να μας έχουν προξενήσει παραζάλη, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί αιτία για να ξεχνάμε το ότι πριν 54 χρόνια η δημοκρατία μπήκε στο "γύψο", κι έτσι ξεκίνησαν μια σειρά από δεινά για τον τόπο.
Πιο συγκεκριμένα:
 
- Διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, εξαφανίσεις και θάνατοι πατριωτών
 
- Εκκίνηση της τραγωδίας της Κύπρου μετά και την αποχώρηση της εκεί μεραρχίας. Και βέβαια το προδοτικό πραξικόπημα του 1974 που οδήγησε στην εισβολή και κατοχή του 40% της νήσου, σημείο που ακόμη και σήμερα είναι η βασική συνιστώσα της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Ουσιαστικά, είναι η νέα υποχώρηση εδάφους του ελληνισμού μετά την εγκατάλειψη της Μικράς Ασίας και την εθνοκάθαρση τα εδάφη του Πόντου και της Ιωνίας.
 
- Απώλεια του μομέντουμ ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ. Η χώρα άλλωστε ήταν στον προθάλαμο της ένταξης έχουσα υπογράψει από τις πρώτες Ευρωπαϊκές μη μέλη της τότε κοινότητας, συμφωνία σύνδεσης. Το πραξικόπημα ξεκάθαρα απέτρεψε την γρήγορη ένταξη με ό,τι αυτό θα σήμαινε για οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς της χώρας.
- Ο ευτελής λαϊκισμός της "Επανάστασης" οδήγησε σε μια έκρηξη φτηνού πολιτισμού και εκμαυλισμού. Φρέναρε ουσιαστικά την "ελληνική άνοιξη" των δεκαετιών του '50 και ΄60 που ήταν μια περίοδος έντονης πολιτιστικής ανάπτυξης. 
- Ξεκίνησαν οι "φιλοαναπτυξιακές" παρεμβάσεις με τουριστικό πρόσημο, σε παραλίες με "εκτρώματα " μπετόν που και σήμερα ακόμη στέκουν θυμίζοντας εκείνες τις εποχές.
- Διογκώθηκε η αντιπαροχή με εμφανή τα αποτελέσματα στον ελληνικό αστικό ιστό.
- Τα θαλασσοδάνεια έγιναν θεσμός σε ημέτερους, οδηγώντας ορισμένους "φίλους" σε προνομιακή θέση εκκίνησης, με όρους πελατειακούς, χωρίς όμως ουσιαστικό αναπτυξιακό πρόσημο.
- Οι "ευκαιριακή" αναπτυξιακή στρατηγική κατέρρευσε λόγω και της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης δείχνοντας το πόσο το αφήγημα της χούντας περί "οικονομικού θαύματος" ήταν έωλο. 
Για λόγους ιστορίας ας ανατρέξουμε στο  δραματικό μονόστηλο στο κέντρο της πρώτης σελίδας της, η «Καθημερινή» της 21ης Απριλίου που ενημέρωνε ότι «εξερράγη στρατιωτικό κίνημα και συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες».

«Την 2.30 πρωινήν δύναμις τεθωρακισμένων κατέλαβεν το κέντρον των Αθηνών», έγραφε η εφημερίδα. Στις 9 το πρωί, η Ελένη Γ. Βλάχου ήταν στα γραφεία της, στη Σωκράτους 57, όταν τα άρματα των πραξικοπηματιών βρέθηκαν δίπλα τους, στη συμβολή της Σωκράτους με την Πειραιώς.

Η εκδότρια της «Καθημερινής» κατέγραψε τη σκηνή με τον φωτογραφικό της φακό και επέλεξε να διακόψει την κυκλοφορία της εφημερίδας από την επομένη. Άνοιγε η αυλαία μιας σκοτεινής περιόδου, που ακολουθούσε μια δύσκολη περίοδο με αποστασίες, αναταραχές και ένα "'άνακτα" "χαμένο" μεταξύ εξάρτησης από ξένα κέντρα και προσωπικής αδυναμίας.
 
Και για να μην ξεχνάμε πραξικοπηματίες ήταν οι συνταγματάρχες Γ. Παπαδόπουλος και Ν. Μακαρέζος και ο ταξίαρχος Στ. Παττακός.
Τελευταία τροποποίηση στις 19:29 - 21 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.