Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Για του λόγου το αληθές να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, 1,8 τρισεκατομμύρια ώρες εκπαίδευσης και προσωπικής μάθησης χάθηκαν παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο εκπαιδευτικό υλικό κι ελλιπούς συνδεσιμότητας μεταξύ μαθητών κι εκπαιδευτικών. Σήμερα, το πρόβλημα της αξιόπιστης, σταθερής κι υψηλών προδιαγραφών συνδεσιμότητας, λοιπόν, παραμένει επίκαιρο για χιλιάδες μαθητές ορεινών, νησιωτικών κι ακριτικών περιοχών της Ελλάδας, που ίσως δεν έχουν την ευκαιρία για πρόσβαση στα νέα 22 πειραματικά σχολεία.
Όμως με ανάπτυξη λύσεων τεχνολογίας και τόνωση της συνδεσιμότητας όλα γίνονται εφικτά. Καθώς, δηλαδή, οι τεχνοοικονομικές προκλήσεις για τη ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλές, η σταθερή ασύρματη πρόσβαση, μέσω των δικτύων κινητών επικοινωνιών 5G Stand-Alone (5G-SA), καθίσταται ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση αξιόπιστης ευρυζωνικής πρόσβασης σε σχολεία κι εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Άλλωστε, η τεχνολογία 5G-SA εξασφαλίζει υπερυψηλές ταχύτητες κι εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση, επιτρέποντας την αλληλεπίδραση των μαθητών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους εκπαιδευτικούς, σε πραγματικό χρόνο. Καθίσταται, έτσι, δυνατή η ανταλλαγή οπτικοακουστικού υλικού χωρίς καθυστερήσεις, η ταυτόχρονη επεξεργασία αρχείων από μαθητές που βρίσκονται σε κοινό ή απομακρυσμένο περιβάλλον, καθώς κι η διενέργεια προσομοιώσεων και πειραμάτων αξιοποιώντας εξοπλισμό που ενδεχομένως δε βρίσκεται στον ίδιο φυσικό χώρο με τους μαθητές.
Δεδομένου, μάλιστα, πως όλο και περισσότερες εφαρμογές εικονικής κι επαυξημένης πραγματικότητας (AR/VR) γίνονται διαθέσιμες, το 5G-SA μπορεί να υποστηρίξει την απρόσκοπτη μετάδοση διαδραστικών e-learnings και βιντεοκλήσεων. Οι υλοποιήσεις αυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ανά την υφήλιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Μαλαισίας (UTM) και του Πανεπιστημίου του Curtin, όπου αξιοποιώντας τεχνολογία της Ericsson κι υλοποίηση του τοπικού παρόχου, DNB, επετράπη η απρόσκοπτη αλληλεπίδραση μεταξύ ενός λέκτορα του UTM κι ομάδας φοιτητών του Curtin, σε απόσταση 1400 χιλιομέτρων, όπου καθηγητής και φοιτητές αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους σαν να βρίσκονταν στο ίδιο φυσικό περιβάλλον, χωρίς καθυστέρηση στην επικοινωνία.
Αξιοποιώντας, συνεπώς, τις δυνατότητες του 5G Stand Alone, η εκπαίδευση καθίσταται προσωπική, περιεκτική και προσαρμοστική, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής των μαθητών, γεφυρώνοντας το ψηφιακό κενό ανάμεσα σε μαθητές αστικών κι απομακρυσμένων περιοχών.