ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιάννη, Γιάνη, Γιάάάάάάάάάάάάάάάνννν ...

08:14 - 16 Μαρ 2015
Σε αντίθεση με τον νέο υπουργό Οικονομικών μας τον Γιάνη - με ένα «ν» - στα μέρη μου (απ’ οπου, συμπτωματικά, έλκεται η καταγωγή της οικογένειας της συζύγου του, την Αιτωλοακαρανία, εκεί που επι σειρά ετών εκλεγόταν με την Νέα Δημοκρατία βουλευτής ο Στράτος της «Πειραϊκής-Πατραϊκής» που σε κάθε ευκαιρία προσδιορίζεται ως σημείο αναφοράς) τους Γιάννηδες τους φωνάζουμε με πολλά «α», τέσσερα «ν» και κανένα «η»: Γιάάάάάάάάάάάάάάάνννν... .

Όπως, επίσης, στα ίδια μέρη εξακολουθεί να ισχύει το ότι «σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση». Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει και στα μέρη του Γιάνη με ένα «ν» (Essex, Birmingham, Australia, Texas – δεν υπάρχουν, ευτυχώς, «ν» εδώ) αλλά, αν πράγματι ισχύει, ίσως αυτή να είναι και η αιτία που δικαιωματικά – που λέει ο λόγος - αφαιρέθηκε από το όνομα το ένα «ν» για να μην αναφερόμαστε πια σε έναν οποιονδήποτε Γιάννη αλλά στον Γιάνη, διαχωρίζοντας από τους άλλους ποταπούς Γιάννηδες τον ένα και μοναδικό δικό μας Γιάνη. Τώρα, το τι γράφει η ταυτότητα και το διαβατήριο (Ελληνικό, θέλω να υποθέτω) δεν το γνωρίζω αλλά, «ψυχανεμίζομαι» οτι οι Ελληνικές υπηρεσίες γνωρίζουν καλά και ορθογραφία, και γραφή και ανάγνωση και οτι τα «νν» εξακολουθούν να υφίστανται.

 

Εγώ, με την σειρά μου, σεβόμενος την καταγωγή που τόσο, και δικαίως, έχει προβληθεί (καλή, παλιά οικογένεια, με πολλά λεφτά κλπ.) θα παραμείνω στα πατροπαράδοτα:

Γιάάάάάάάάάάάάάάάνννν..., οι εκλογές τελείωσαν, κερδίσατε και μπράβο σας. Κι εσύ, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, αν και δεν είσαι ΣΥΡΙΖΑ είσαι, παρά ταύτα, υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε «βαρύ» υπουργείο. Και σαν υπουργός πια δεν μένει παρά να δεχθείς την πιο καλή και ειλικρινή μου ευχή. Σιδεροκέφαλος. Και το εννοώ.

 

Σιδεροκέφαλοι, όμως, κι όλοι εμείς που παρακολουθούμε όλον αυτό τον καιρό ανήμποροι ένα παιχνίδι εντυπώσεων, αυτοσχεδιασμών, ευφυολογημάτων και προφανούς εκδήλωσης αυταρέσκειας (ίσως κατάλοιπο παιδιώθεν απωθημένων). Το μάτι γυαλίζει, το κασκόλ φωτίζει, για την φαλάκρα δεν θα πω τίποτα, άλλωστε την επισκιάζει το κόκκινο ρέλι στον σηκωμένο γιακά του ψευτο-κουτσαβάκικου - και καλά - «look» του σακακιού που σου πούλησε ο Λάκης.

Οσο για το γενικότερο «look», περί ορέξεως «κολοκυθόπιτα». Αλλά – εδώ που τα λέμε – καλό το γυμναστήριο, καλή η μοτοσυκλέτα, τα μποτάκια, τα σατέν πουκάμισα αλλά δεν είσαι και το πρώτο μπόϊ. Θα μου πεις ότι και ο Danny de Vito έκανε καριέρρα παρά το κουσούρι του και φορούσε κι αυτός fantaisie πουκαμισάκια και γαλότσες. Σύμφωνοι. Αλλά ο Danny de Vito  δεν είναι υπουργός, ενώ εσύ είσαι. Εκτός κι αν θέλεις να το «παίξεις» Danny de Vito οπότε να μας το πεις κι εμάς για να το ξέρουμε. Και στον Danny de Vito, βέβαια, να το πεις για να πάρει τα μέτρα του απέναντι στον κίνδυνο να τον επισκιάσεις. Γιατί για εκεί πορεύεσαι.

 

Η οριοθέτηση στόχων σε σοβαρό και, προ πάντων, ρεαλιστικό επίπεδο δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώσεις, εμπειρία, αναλυτική διάθεση και – σίγουρα – μετριοπάθεια και αποφυγή κομπασμών και φανφάρων. Οι συνομιλητές μας δεν είναι  οι άσχετοι φραγκολεβαντίνοι που επιδέξια και με άκομψα σκοπτικό τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει για εσωτερική κατανάλωση για να δικαιολογήσει μια απρόβλεπτη στάση με αβέβαιες συνέπειες. Είναι «μελετημένοι» κι έτοιμοι κι ας μην τους ντύνει ο Γαβαλάς, κι ας μην μοιάζουν με τον Danny de Vito.

 

Η “βόλτα” και τα selfies στο Como (αλήθεια, τι μανία έχει πιάσει τους Συριζαίους με το Como; - κι ο κ. Πρωθυπουργός ήταν εκεί πρίν μερικές εβδομάδες), το Villa d’ Este (στο οποίο είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε παλιές Bugatti και τώρα «απολαμβάνουμε» την απολυτότητα του πιο ακραίου star system) δεν είναι, δεν μπορεί να είναι, η λύση.

Μπορεί να είναι λύση για δικά σου (Γιάνη) υπαρξιακά προβλήματα. Σίγουρα, όμως, δεν θα μπορέσει ποτέ να αποτελέσει λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

 

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.