ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ποδοσφαιρικό Grexit θα επιτείνει τον οικονομικό μαρασμό

14:26 - 11 Απρ 2016
Απομένει μόλις λίγος χρόνος μέχρι την Παρασκευή, οπότε λήγει το τελεσίγραφο της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) η οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει την διεξαγωγή των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδας και να συμμορφωθεί με πάγιες διεθνώς καταστατικές προβλέψεις και λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Αντίθετα, ο ανεκδιήγητος υφυπουργός Αθλητισμού Σ. Κοντονής, ενισχυμένος από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα που του ζήτησε να είναι ανυποχώρητος, οδηγεί τη σύγκρουση με την ΕΠΟ στα άκρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Δεν υπάρχει άνθρωπος αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα που να μην υποστηρίζει ότι το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, δεν είναι απλώς νοσηρό- έχει σαπίσει..

Όμως αντί ο υφυπουργός να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες για την εξυγίανση και την αναβάθμισή του, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τον υπόκοσμο που θάλλει στους κόλπους του, σπρώχνει με ακαμψία τη χώρα στον απομονωτισμό και στην διεθνή περιθωριοποίηση, φέροντας αυτό που δεν κατάφερε ο αλησμόνητος Γ. Βαρουφάκης: το Grexit επί θύραις.

Υπάρχει έστω ένας σοβαρός άνθρωπος στο Μαξίμου που να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς σημαίνει για τη χώρα αυτή η σκοτεινή προοπτική; 

Με ελαφρότητα που αφήνει άφωνη την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση αποδέχεται τον αποκλεισμό των εθνικών ομάδων, όλων των κατηγοριών και των ποδοσφαιρικών συλλόγων από κάθε διεθνή οργάνωση, την απονεύρωση όλων των τμημάτων υποδομών και των εθνικών κλιμακίων και την υπαγωγή της χώρας σε θέση παρία.

Όμως οι δυσμενείς συνέπειες της υποβάθμισης δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Όπως αναφέρει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο σπουδαίος αθλητής (αρχηγός της Εθνικής Ομάδας υδατοσφαίρισης) και επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ, σήμερα βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, το πλήγμα θα είναι ευθύ και άμεσο στην Οικονομία.

Από ευρωπαϊκές μελέτες που επικαλείται με αναφορά στο 2012 προκύπτει ότι η μεσοσταθμική συμμετοχή της αθλητικής δραστηριότητας είναι 2,98% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 3,51% στις θέσεις εργασίας.

Για την Ελλάδα, ειδικότερα, πρόσφατη σχετικά μελέτη του ΙΟΒΕ (2014) υπολόγισε την ετήσια, άμεση συνεισφορά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην ελληνική οικονομία σε 1,2 δις ευρώ.

Αυτή η συνεισφορά, όπως επισημαίνει, θα επηρεαστεί δραματικά από τις διαφαινόμενες εξελίξεις, με τεράστια ζημία στην οικονομία της χώρας αλλά και στις θέσεις εργασίας, σε μία περίοδο που αναζητά διεξόδους από την κρίση.

Αναφέρουμε ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τον οικονομικό αντίκτυπο στα μαζικά μέσα ενημέρωσης (ειδικά στη συνδρομητική τηλεόραση και στον αθλητικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό), στις μεταφορές, στους πολλαπλούς συνδεδεμένους τομείς παροχής υπηρεσιών, στην εμπορία και διαφήμιση προϊόντων, στον τουρισμό και πάει (κ)λέγοντας. Ο Θεός να βάλλει το χέρι του, γιατί ο κ. Κοντονής, όπως φαίνεται, δεν προλαβαίνει...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.