ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Κυπριακό στην πιο κρίσιμη καμπή του

14:33 - 23 Οκτ 2016
Δώδεκα χρόνια από τότε που αμερικανική κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων υπό το δίδυμο Μπούς (του νεότερου) και Τσέϊνι επιχείρησε να επιβάλλει το απαράδεκτο «Σχέδιο Ανάν» η Κύπρος σύρεται και πάλι κυνικά από την Ουάσινγκτον να αποδεχθεί τα κατοχικά τετελεσμένα.

Η κατάσταση είναι, χωρίς αμφιβολία ανησυχητική κι αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι πλέον ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αλλά, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος καλλιεργεί μια πλαστή εικόνα προόδου, κάθε φορά που επιστρέφει από μια συνάντηση με τον επιτήδειο κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Εγκαταλείποντας κάθε διπλωματική αβρότητα η Ουάσινγκτον αξιώνει από τον Κύπριο Πρόεδρο- χωρίς επιτυχία, ας του αναγνωρίσουμε πάντως, μέχρι στιγμής- να αποδεχθεί το απαράδεκτο καθεστώς των τουρκικών εγγυήσεων, ενισχύοντας τις θέσεις του οιονεί Σουλτάνου Ερντογάν που επιμένει ότι πρέπει, μεταξύ άλλων, να διατηρηθεί το δικαίωμα επέμβασης της Άγκυρας και της αέναης παρουσίας του τουρκικού στρατού κατοχής στο νησί, αλλά και να κατοχυρωθεί η εκ περιτροπής Προεδρία, «βρέξει χιονίσει» και ανεξάρτητα από τις εκλογικές επιλογές των πολιτών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, κι ενώ ο τελικός αριθμός των εποίκων αυξομειώνεται μαγικά, ο Ακιντζί, ξεκαθαρίζει πως προοπτική επιστροφής στα κατεχόμενα-και αυτή χωρίς ουσιώδεις διασφαλίσεις ότι θα απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα- θα ανοίξει μόνο για το 20% των προσφύγων, προκειμένου επ΄ ουδενί να μην διαταραχθεί η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή.

Μονά- ζυγά δηλαδή, δικά του ώστε, να εξασφαλίσει εξαρχής την διαβόητη διζωνικότητα και χωρίς επιπλέον, να έχει καν συμφωνηθεί κάποιο ουσιαστικό βήμα στο εδαφικό, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ξεχωριστές συνομιλίες που θα διεξαχθούν εκτός Κύπρου στο διάστημα 7- 11 Νοεμβρίου, γεγονός που συνιστά πρόσθετο λόγο ανησυχίας.  

Για μια ακόμα φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων και με την Ελλαδική πλευρά σε θέση πρωτοφανούς γεωπολιτικής αδυναμίας.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στα μέσα Νοεμβρίου στην Αθήνα, μπορεί μεν να αξιοποιηθεί πολιτικά στο ζήτημα του χρέους της χώρας, αλλά, δεν μπορεί να εξισορροπηθεί σε καμία περίπτωση αυτό, από πιθανές παραχωρήσεις στην εθνική υπόθεση της Κύπρου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.