ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Χωρίς τον ΠΑΟΚ ξέχνα τις εκλογές στη Σαλονίκη»

«Χωρίς τον ΠΑΟΚ ξέχνα τις εκλογές στη Σαλονίκη»

15:09 - 04 Μαϊ 2017
Σύμφωνα με ένα παληό αξίωμα «το ποδόσφαιρο είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

Ο Ιβάν Σαββίδης φρόντισε να το επιβεβαιώσει εκκωφαντικά με μια συνέντευξη-ποταμό στο «Πρώτο Θέμα», η οποία μοιάζει περισσότερο με ημιτελές και εν εξελίξει πολιτικό μανιφέστο.

 

Μέσα από χλιαρές είναι αλήθεια διαψεύσεις, ο Ρωσόφωνος Έλληνας του Πόντου όπως αυτοπροσδιορίζεται, επιβεβαίωσε ουσιαστικά το ενδιαφέρον του για την ενεργή ανάμιξή του στην πολιτική σκηνή προσεχώς, («την επόμενη φορά που θα μιλήσω Ελληνικά»…) ως εκπρόσωπος του Ποντιακού στοιχείου και με ισχυρό βραχίονα την ακμαία ιαχή του λαοφιλούς ΠΑΟΚ, αλλά και τον εκλογικό πληθυσμό της Β. Ελλάδος που δεν δείχνει να ενοχλείται καθόλου από την πολυσχιδή επιχειρηματική του παρουσία και τις φήμες που την συνοδεύουν, στην περιοχή.

 

Η τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή η πλειοψηφία και με την οποία ο ίδιος απαλλάσσεται από τα πρόστιμα για λαθρεμπορία επί προηγούμενων διοικήσεων της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ που πέρασε από το 2013 στην κατοχή του, προκάλεσε μια θυελλώδη συνεδρίαση στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι μοιράζει «φωτογραφίες».

 

Αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, υποστήριξε ότι η ρύθμιση είναι οριζόντια, ενώ ο ίδιος ο επιχειρηματίας δικαιολογήθηκε ότι δεν γνώριζε τι ακριβώς παραλάμβανε –«μου μεταβίβασε τον πονοκέφαλό του ο Σαμαράς» είπε χαρακτηριστικά- μιας και ο διαχειριστικός έλεγχος πράγματι, δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί.

 

Στους διαδρόμους της Βουλής ήταν από καιρό πάντως κοινό μυστικό, ότι ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει σχεδόν τα όρια της έκκλησης την εμπλοκή Σαββίδη στην εξαγορά της «αμαρτωλής» εταιρείας, για την οποία εκδηλώθηκε, με πρόδηλα κριτήρια, έντονο τουρκικό ενδιαφέρον.

 

Και ήταν επίσης κοινό μυστικό, όπως έχουν αποκαλύψει στον reporter.gr πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ότι η ΣΕΚΑΠ δεν ήταν πρότυπο εταιρείας που ακολουθούσε με συνέπεια τις πρακτικές της υγιούς επιχειρηματικότητας… Ας όψεται γι΄  αυτό το παράλληλο κράτος που οικοδόμησε ο ολέθριος δικομματισμός.

 

Δεν ήταν τυχαία η απουσία του Α. Σαμαρά από την αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της ψηφοφορίας, όπως σημειώθηκε στο περιστύλιο της Βουλής. Ούτε προφανώς τυχαία δεν ήταν η απροθυμία των «γαλάζιων» βουλευτών της Β. Ελλάδος να προσέλθουν στην κάλπη.

 

Όσοι πολιτεύονται στην συντηρητική πολιτικά και εκλογικά Κεντρική Μακεδονία και τους όμορους νομούς, γνωρίζουν τους (παλαιοκομματικούς) συσχετισμούς των πραγμάτων και υπακούουν στο δόγμα που είχε διατυπώσει παλαιότερος υπουργός της ΝΔ απευθείας στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όταν ζητώντας του μια ευνοϊκή ρύθμιση χρεών του ΠΑΟΚ τον προειδοποίησε απερίφραστα: «χωρίς τον ΠΑΟΚ ξέχνα τις εκλογές στη Σαλονίκη»!..

 

Υπό το πρίσμα αυτό, εξηγούνται η δυσφορία του Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα, η έκδηλη αμηχανία στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ αλλά και η «χλιαρή» αντίδραση που ακολούθησε την σφοδρή επίθεση Σαββίδη στην οποία, περιέλαβε ευθέως και με τρόπο βαθειά άκομψο και ανοίκειο και τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Είναι ενδεικτικό πάντως, ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης υποχρεώθηκε… «ταχέως και συμπαθώς», να παραχωρήσει συνέντευξη στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» για να χαρακτηρίσει ανυπερθέτως τον κ. Σαββίδη «Έλληνα πατριώτη».

 

Εκεί, αφού υπενθύμισε ότι ο επιχειρηματίας επί Νέας Δημοκρατίας πήρε τον ΠΑΟΚ, το Μακεδονία Παλλάς, τη ΣΕΚΑΠ και την έκταση στη Χαλκιδική (σ.σ: στο μαγευτικό Παλιούρι) έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι  «ο κ. Σαββίδης ήταν και είναι ευπρόσδεκτος, ως ένας άνθρωπος που θέλει να επενδύσει εκατομμύρια στη χώρα. Η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Ιβάν Σαββίδη είναι ψευδές το αντίθετο»…

 

Πως απαντά το Μαξίμου στις υποτονικές κριτικές; Με τα λόγια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη 4.5.17 στον ρ/σ «Φλας»:

 

«Δεν χαρίστηκε απολύτως κανένα πρόστιμο. Αυτό το οποίο έγινε με τη συγκεκριμένη τροπολογία ήταν το εξής, κατά τη γνώμη μου, λογικό: Ότι ένας επενδυτής, εφόσον δεν του έχει γνωστοποιηθεί συγκεκριμένη οφειλή κατά τη στιγμή της αγοράς μιας εταιρείας, δεν βαρύνεται με την προσωπική του περιουσία για την οφειλή αυτή. Αυτή είναι η τροπολογία και τίποτα περισσότερο. Δεν έχει διαγραφεί κανένα πρόστιμο. Τα χρήματα αυτά μπορούν να αναζητηθούν από τους υπαίτιους των παρανόμων πράξεων, οι οποίοι βαρύνονται με το σύνολο της περιουσίας τους.

 

Διότι, ξέρετε ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε αυτές τις επιχειρήσεις βαρύνονται και με την προσωπική τους περιουσία για συγκεκριμένα είδη χρεών. Επομένως, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, δεν υπάρχει διαγραφή κανενός προστίμου».

 

 Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 00:32 - 05 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.