ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Αβάστακτη Ελαφρότητα της Επίσκεψης Σουλτς στην Κύπρο

09:10 - 15 Απρ 2016
Είναι κοινοτοπία ότι υπάρχει μια τιμή για τα πάντα στον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Καθώς όλο και περισσότερες «ατμοσφαιρικός» θόρυβος γίνεται από διεθνείς παράγοντες (ΟΗΕ, ΕΕ) σχετικά με την επί θύραις διευθέτηση του Κυπριακού, είναι ζωτικής σημασίας να ρίξουμε τουλάχιστον κάποιο φως στο πραγματικό κόστος της συζητούμενης λύσης και να θέσουμε το θεμελιώδες ερώτημα του ποιος θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό. Μια τέτοια άσκηση εκτίμησης των πολλαπλών εξόδων που εμπλέκονται στην υλοποίηση των τριών κρατικών δομών – Ελληνικό συνιστών κράτος, Τουρκικό συνιστών κράτος συν το διεθνές persona grata δηλαδή το (συν;)ομοσπονδιακό το οποίο θα συνδέει τα δύο - θα πρέπει να είναι χωρίς αμφιβολία ουσιαστική. Θα πρέπει να πάει πέρα ​​από τις κοινοτοπίες του τύπου «η λύση θα φέρει ευημερία» και να θέσει το πραγματικό ερώτημα ποιος πρόκειται να χρηματοδοτήσει μια τέτοια λύση; Διαφορετικά η άσκηση στην οποία ασχολούμαστε είναι να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.

Πριν λίγες μέρες, ο Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε στην Κυπριακή Βουλή, προσκεκλημένος από τον Πρόεδρο της, του οποίου το κόμμα (ΕΔΕΚ), αντιτίθεται σθεναρά τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως διαπραγματεύσιμη μορφή πολιτικής διευθέτησης. Ας δούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στο θέμα αυτό: Ο Martin Schulz είναι ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2004, το καθοριστικό έτος που είδε τη συντριπτική απόρριψη του σχεδίου του ΟΗΕ για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος. Εβδομήντα έξι τοις εκατό του ελληνικού πληθυσμού απέρριψε το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο θα μετέτρεπε την Κύπρο de jure σ’ ένα κράτος υποτελές, εξαρτώμενο από τις βουλές της Άγκυρας.

Ο Schulz δεν είχε κάνει καλά την προεργασία του πριν από την αποδοχή της πρόσκλησης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μερίδα του ΕΚ Τύπου, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, «Πρόεδρο» του παράνομου καθεστώτος «ΤΔΒΚ» από ό,τι για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, κράτους-μέλους της ΕΕ! Το γεγονός αυτό λέει πολλά για τις προθέσεις Schulz.

Δεύτερον, ο Martin Schulz δεν λαμβάνει υπόψη τις αντίθετες απόψεις στο Κυπριακό πρόβλημα της αδελφικής του ΕΔΕΚ. Η ηγεσία της ΕΔΕΚ δεν συμμερίζεται ποσώς την αισιοδοξία Σουλτς. Σε πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο τελευταίος μου ανέφερε ότι οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές είναι τεταμένες ‘εξαιτίας της θέσης μας ν’ αμφισβητούμε την ορθότητα της εφαρμογής μιας λύσης ΔΔΟ’. Δώδεκα χρόνια παγωμένων σχέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Κυπρίων ομολόγων τους, θα έπρεπε να ήταν ικανή χρονική περίοδο για τον κύριο Martin Schulz, αν ο ίδιος θεωρεί εαυτόν ηγέτη, να ασκήσει πραγματική ηγεσία επιδιώκοντας να συνεργαστεί με τους Κύπριους σοσιαλιστές ακούοντας τις ανησυχίες τους αντί να τους αποφεύγει.

Αντ’ αυτού, ο αρχηγός των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δίνει έμφαση στην συνάντηση με τον ‘αγκρισμένο’ Ακιντζί, ο οποίος ευθυγραμμίζει τον εαυτό του με τις νέες απειλές της Άγκυρας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως προς τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Ο Ακιντζί δήλωσε ήδη ότι αν αρχίσουν οι γεωτρήσεις θα προκληθεί ένταση, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος δηλώνει ότι η ενεργειακή μας πολιτική δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Ο Μartin Schulz απερίσκεπτα θορυβεί περί «μοναδικής ευκαιρίας για λύση». Ο κύριος Schulz καλά θα έκανε στις δηλώσεις του να περιελάμβανε μια έκκληση στην Άγκυρα να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το νησί και να αποκαταστήσει τις δεκάδες χιλιάδες των Ελληνικών περιουσιών που έχει σφετεριστεί μέσω του παράνομου κατοχικού καθεστώτος. Αν ο κύριος Schulz επιμένει να παραβλέπει την ευθύνη της Τουρκίας για αποζημιώσεις, θα πρέπει να μας πει από πού θα προέλθουν τα χρήματα για την ομαλή εφαρμογή της λύσης η οποία θα πρέπει να τροφοδοτεί πέραν των αποζημιώσεων και τρεις κρατικές μηχανές ...

Δρ Γιώργος Λεβέντης, Διευθυντής του Φόρουμ Μελετών Διεθνούς Ασφάλειας www.inter-security-forum.org

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.