ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολλανδία και Ευρώπη

13:03 - 16 Μαρ 2017
Πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι ήταν που έδωσαν το πρώτο αλλά και αποφασιστικό χτύπημα στην προσπάθεια πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, καταψηφίζοντας το Ευρωσύνταγμα. Χτες έδωσαν μια ανάσα στην Ευρώπη απορρίπτοντας τον λαϊκισμό. Η μεγάλη συμμετοχή δείχνει τα δημοκρατικά και ευρωπαϊστικά αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος.
Η "αντίφαση" των δύο εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει πως η πορεία της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι μόνο η σύλληψη του πλάνου από τις φωτισμένες ευρωγραφειοκρατίες. Η διακύβευση πρέπει να αγγίζει τους πολίτες, ώστε να εκφράζονται οι πραγματικές προθέσεις τους. Στα καθ' ημάς, αυτά που καταλογίζονται στην "ηγεσία" της ΕΕ/ΕΖ για καθυστερήσεις αντίδρασης στην κρίση και τα σχετικά, φαίνονται τόσο εκτός πραγματικού context. Η επόμενη ευρωπαϊκή μέρα προκύπτει από αργόσυρτες διαδικασίες, με πολλές αντιφάσεις.
 
Ο Ρούτε με το χειρισμό του "τουρκικού" έδειξε πώς προστατεύονται οι δημοκρατικές κατακτήσεις και παραδόσεις. Όχι με τους ευαγγελιστές φιλοσοφικών θέσεων ή ιδεολογικών αρχών, αλλά με την αντιπαράθεση με τα άμεσα προβλήματα και τις επιπτώσεις τους. Αυτή είναι που κινητοποιεί τους πολίτες. Σε πιάνει απελπισία όταν σκέφτεσαι την κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες αύξηση της συμμετοχής στις ολλανδικές εκλογές, σε σύγκριση με την δραματική αύξηση της αποχής στην Ελλάδα.
 
Το άλλο δίδαγμα έρχεται από τους Ολλανδούς οικολόγους. Αυτός που έχει κάτι να πει, το στηρίζει και δεν φοβάται το κόστος της καρέκλας, μπορεί να μαζέψει όλο το χαρτί. Αντίθετα με τις ηθικολογίες, τις παραπομπές στα δημοκρατικά ένσημα των καθ' ημάς σωτήρων του μεσαίου χώρου.
 
Δύσκολο πρότζεκτ η δημοκρατία, δύσκολο και η Ευρώπη.
 
Με ανακούφιση, την επόμενη μέρα...
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.