ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η έξοδος στις αγορές

05:54 - 03 Νοε 2017
Η νέα έξοδος στις αγορές φαίνεται να πλησιάζει. Τις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Τις τελευταίες τρεις ημέρες και ιδίως σήμερα, 1/11, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημεώνουν σημαντική κάμψη - τα 2τές, 5ετές, 10ετές προσεγγίζουν τις τιμές στις "καλές" μέρες του καλοκαιριού με την ανταλλαγή-έξοδο του Ιουλίου. Κάμψη φαίνεται και στα μακροπρόθεσμα μέχρι 25ετίας.

 

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της είναι σε επαφή με τους κατόχους των ομολόγων PSI για τη συμμετοχή τους και τους σχετικούς όρους, φαίνεται πως ο χρόνος και περίπου οι όροι οριστικοποιήθηκαν. Δεδομένου ότι επιλέγεται ανταλλαγή και πάλι, οι κάτοχοι έχουν κάθε λόγο να "σπρώξουν" την τιμή προς τα πάνω ( = χαμηλότερες αποδόσεις) για να κερδίσουν αξία κατά την ανταλλαγή. Η πραγματική "αποτίμηση" της αγοράς θα φανεί μετά την ανταλλαγή.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των συμβούλων της είναι η ανταλλαγή των €31,4 δισ ομολόγων (όσο μεγαλύτερο ποσοστό είναι δυνατόν) που έχουν απομείνει μετά την επαναγορά του Δεκεμβρίου 2012, με λήξεις διάσπαρτες σε είκοσι χρόνια, με νέα ομόλογα συγκεντρωμένα σε τέσσερις ή πέντε λήξεις. Βασικός στόχος είναι να προσδοθεί βάθος και ρευστότητα στη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους με εκδόσεις της τάξεως των €6 δισ αντί για εκδόσεις των €1.5 δισ. Ως επιδίωξη, καλή.

 

Σε μια τυπική ανταλλαγή, στα κυκλοφορούντα ομόλογα αναγνωρίζεται μια "τιμή" (η αγοραία στα χρηματιστηριακά ταμπλώ συν κάποιο κίνητρο για την ανταλλαγή) και ανταλλάσσονται με νέα ομόλογα διαφορετικού(υψηλότερου) επιτοκίου - συνήθως δίδεται και έν μικρό κίνητρο στους traders. Μια τυπική ανταλλαγή θα μείωνε το χρέος κατά €6 δισ περίπου, θα αύξανε όμως το κόστος εξυπηρέτησής του κατά περίπου €0.5 δισ το χρόνο.

Τα μπόνους/κίνητρα, εάν είναι ανάλογα αυτών της ανταλλαγής του Ιουλίου, θα είναι της τάξεως των €160 εκατ - θα προπληρωθούν κάτι λιγότερο από €0.5 δισ δεδουλευμένοι τόκοι. Τα παραπάνω βασίζονται στα στοιχεία της αγοράς - μέση τιμή όλων των σειρών ομολόγων περίπου στο 80% της ονομαστικής, μέσο επιτόκιο των νέων εκδόσεων λίγο κάτω από 6% (έναντι 3% των σημερινών).

 

Το πολύ κακό με την επιλογή αυτή είναι το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης, που θα πληρώνεται από πλεονάσματα. Το καλό είναι η μείωση του χρέους, πράγμα που δίνει "χώρο" για δύο εκδόσεις ομολόγων και τη δημιουργία του μαξιλαριού που επιθυμεί η κυβέρνηση εν όψει της ολοκλήρωσης του μνημονίου τον Αύγουστο.

 

Λόγω του δυσβάστακτου κόστους εξυπηρέτησης, πριν μερικές ημέρες διέρρευσε η πληροφορία πως η ανταλλαγή θα γίνει στην ονομαστική αξία και σε ελαφρώς αυξημένο (ή και το ίδιο) επιτόκιο (από το σημερινό 3%). Στην περίπτωση αυτή τα κίνητρα και μπόνους θα είναι (εκτίμησή μου) πολύ υψηλά, λόγω της αβεβαιότητος στις αποδόσεις. Η επόμενη ημέρα της ανταλλαγής (μερικοί μήνες δηλαδή) θα είναι κόλαση με τις αποδόσεις να εκτινάσσονται.

 

Ό,τι τους φωτίσει ο θεός! Άλλως τε κανείς από το πολιτικό προσωπικό δεν λέει λέξη ούτε για τις εξόδους στις αγορές, ούτε για τα μαξιλάρια, ούτε για το καθαρό ή όχι της αποφοίτησης από το μνημόνιο. Να δούμε που θα τους βγάλει αυτή η υποτονικότητα η οποία εμμέσως επικυρώνει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.