ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η εικόνα της αποτυχίας

Η εικόνα της αποτυχίας

11:55 - 09 Οκτ 2018
Το γράφημα παρουσιάζει την σχετική εξέλιξη των δεκαετών ομολόγων Ελλάδας, Πορτογαλίας, Γερμανίας - εμείς, περιφέρεια, καρδιά ευρωζώνης - από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018. Την Δευτέρα 5/2 έγινε το μίνι-κραχ στη Γουώλ Στρήτ και την Πέμπτη 8/2 έγινε η έκδοση του επταετούς ομολόγου. Το γράφημα δείχνει τα εξής:

 

1. Η Γερμανία παίζει το ρόλο του ασφαλούς λιμανιού - όταν οι επενδυτές "φοβούνται" στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα. Χαρακτηριστικό η "μαύρη Τρίτη", 29/5, με την ιταλική κρίση. Υπάρχει και μια αντίρροπη τάση - η αύξηση αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων κάνει λιγότερο ελκυστικά τα γερμανικά με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης, μέχρις ότου γίνει διόρθωση δολλαρίου/ευρώ.


2. Η περιφέρεια της Πορτογαλίας έχει πρόβλημα με τη ιταλική κρίση, αλλά κρατιέται σε επίπεδα χαμηλότερα του Φεβρουαρίου. 


3. Η Ελλάδα σε καμιά στιγμή δεν μπόρεσε να γυρίσει στον Φεβρουάριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη κλυδωνίζεται κομματάκι με την Ιταλία, η Ελλάδα τραβάει μια χρεοκοπική ανηφόρα.

 

Η εικόνα είναι αυτή της αποτυχίας. Της αποτυχίας της πολιτικής της "καθαρής εξόδου". Σε καμιά στιγμή από τον Φεβρουάριο η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να σκεφθεί καν τις αγορές.

 

Η αποτυχία έχει όνομα και επώνυμο: Τσακαλώτος, Rothschilds, Τσίπρας. Αν καταλαβαίνετε καλά, κάθε ευρώ που πήγε στους συμβούλους που επέλεξε ο Τσίπρας νύκτωρ και κρυφίως στο Παρίσι, πετάχτηκε από το παράθυρο. Κουβανοί γίναμε - εκ του "κουβά". Αυτή η αποτυχία οδήγησε στο θηριώδες μαξιλάρι - μια πολιτική ατελέσφορη. Τώρα με την κατακρήμνιση των τραπεζών δεν υπάρχει αύριο.

 

Το γράφημα δείχνει ξεκάθαρα πως δεν είναι η διεθνής συγκυρία που μας στέλνει κατά διαόλου αλλά η πολιτική των τυχάρπαστων. Η ώρα να φύγουν έχει φτάσει. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη.

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.