ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Για τα ρευστά διαθέσιμα

Για τα ρευστά διαθέσιμα

15:12 - 21 Δεκ 2018
Πολλή κουβέντα γίνεται από πολλούς για τα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός ο ίδιος μιλάει για μαξιλάρι €34 δισ. Ο ΟΔΔΗΧ και ο ΥΠΟΙΚ διαδίδουν πληροφορίες πως το μαξιλάρι είναι €40 δισ και με τις ρυθμίσεις του Άρθρου 80 του μεσοπρόθεσμου που θα ενεργοποιηθούν θα φτάσουν €45 δισ.

Στο διάγραμμα παρουσιάζεται η εξέλιξη του συνόλου των διαθεσίμων του δημοσίου.

 

1. Το πράσινο, ΓΚ/ΤτΕ, παρουσιάζει τις καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Της Κεντρικής Διοίκησης (κυβέρνηση) και όλων των φορέων του Δημοσίου. Αυτά είναι τα διαθέσιμα της κυβέρνησης και συμπεριλαμβάνονται τα υπόλοιπα των λογαριασμών του μαξιλαριού και εξυπηρέτησης χρέους (οι δύο λογαριασμοί για τους οποίους απαιτείται έγκριση των δανειστών για εκταμίευση). Τα διαθέσιμα της κυβέρνησης είναι €27.24 δισ - μέσα σε αυτά το μαξιλάρι που πιστοποίησε το Eurogroup των €24.1 δισ (Αναφορά στο τέλος Οκτωβρίου 2018). 

2. Το κίτρινο, Φορείς/Τράπεζες, είναι το σύνολο των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες των φορέων του δημοσίου - ΟΤΑ, Ταμεία, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, κλπ. κατά τις ΠΝΠ Βαρουφάκη, οι φορείς μπορούν να κρατούν ποσό ίσο με τις ανάγκες τους 15 ημερών.Η ίδια απαίτηση, με αναφορά σε ποινές, καταγράφεται στο Άρθριο 80 του μεσοπρόθεσμου. Το σύνολο αυτό ήταν τον Οκτώβριο 2018 €5.60 δισ.

3. Το γαλάζιο, ΚΚ/Τράπεζες, είναι το σύνολο των καταθέσεων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης (κυρίως υπουργεία) σε εμπορικές τράπεζες. Και αυτά τα χρήματα θα υπόκεινται στις προβλέψεις του Άρθρου 80. Τα Υπουργεία μπορεί να κρατούν διαθέσιμα 15 ημερών. Το υπόλοιπο Οκτωβρίου ήταν €10.90 δισ. Σ' αυτό περιλαμβάνεται η κατάθεση περίπου €4.2 δισ στις συστημικές τράπεζες από τον Φεβρουάριο για την "ευστάθεια" του τραπεζικού συστήματος - να έχουν καταθέσεις οι τράπεζες και να μην αυξήσουν τον δανεισμό ELA.

Ως σύνοψη, βλέπουμε ότι η σάρωση και του τελευταίου ευρώ από όλο τον κρατικό μηχανισμό θα αποφέρει (θα απέφερε τέλος Οκτωβρίου) €43.74 δισ. Είναι αυτό μαξιλάρι; Βέβαια όχι! Αν δεν προσδιορισθούν οι "ανάγκες 15 ημερών" δεν ξέρουμε τι από αυτά μπορεί να μεταφερθεί σε λογαριασμό διαχείρισης ΥΠΟΙΚ. Ακόμη και σε τέτοια περίπτωση, η μεταφορά με "σαρωτική λογική" καταλήγει αμέσως σε υποβάθμιση υπηρεσιών του κράτους. 

 

Ποιος θα βγάλει τα €15 δισ από τις εμπορικές τράπεζες για να δείχνει μαξιλάρια, ενώ αυτές θα καταρρέουν;

 

Ακόμη και εάν υποθέσουμε πως όταν ο Τσίπρας δείχνει αυτά τα υπόλοιπα, οι δανειστές και οι αγορές τα αναγνωρίζουν ως το "βαρύ πυροβολικό" της αυτόνομης πορείας της χώρας, χωρίς αναπλήρωση από τις αγορές, τα διαθέσιμα θα απομειούνται. 

 

Μερικά "χοντρά" νούμερα:

1. Τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου που επρόκειτο να μηδενισθούν το καλοκαίρι (και πήραν αναβολές) είναι €2.6 δισ - τα πιστοποιημένα, γιατί ένας θεός ξέρει τα "βολικά".

2. Δεκέμβριο έπρεπε να πληρωθούν €470 εκατ στο ΔΝΤ

3. Οι υποχρεώσεις χρεολυσίων μέχρι τον ιούνιο είναι €7.1 δισ

4. Οι υποχρεώσεις τόκων Ιανουαρίου 2019 είναι €1.5 δισ (λόγω της βολικής για τον προϋπολογισμό 2018 μεταφοράς τόκων του swap Δεκεμβρίου 2017).

 

Η πολιτική πλεονασμάτων και μαξιλαριού είναι εμφανές πως κάνει δύο πράγματα μόνον: (α) φέρνει ασφυξία στην οικονομία, (β) εμφανίζεται "καλό παιδί" ο Τσίπρας στους εταίρους - όχι στους τεχνοκράτες αλλά στην κοινή γνώμη, πράγμα που μετράει μέχρι τις ευρωεκλογές.

 

Ας το μαζέψουμε:

1. Τα ήδη μαζεμένα λεφτά είναι €27.24 δισ. Απ' αυτά τα €5 δισ περίπου είναι ήδη δρομολογημένα για να πληρωθεί χρέος.

2. Περισσότερα χρήματα μπορεί να βρεθούν αφού καταλήξουμε στις ανάγκες 15ημέρου του δημοσίου και το πόσα αντέχει το τραπεζικό σύστημα να του αφαιρεθούν.

3. Τα μεγέθη των €34 δισ, €40 δισ, €44 δισ αφορούν τις αντοχές της χώρας σε ενδεχόμενη ασφυκτική κατάσταση τύπου 2015.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.