ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άμα είναι κιμπάρης ο άθρωπας...

14:19 - 14 Μαϊ 2019
Δεν ξέρω τίνος βίτσιο είναι, όμως το ποσόν των €5.5 δισ έχει αναδειχθεί σε σταθερά μέτρησης οικονομικής αβελτηρίας. Προχτές ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τον πλήρη εξευτελισμό της κυβέρνησης των Ελλήνων, προπληρώνοντας μέρος του πλεονάσματος τριετίας. Η μονάδα μέτρησης εφαρμόστηκε: €5.55 δισ το ποσόν.

Στο τελευταίο μνημονιακό Eurogroup τον Ιούνιο 2018 αποφασίσθηκε να προκαταβάλει η Ελλάδα (δανειζόμενη προφανώς) €5.5 δισ στον ESM για να χρηματοδοτηθούν οι πράξεις επί του χρέους (ανταλλαγές, επιμηξύνσεις, επιτόκιο, κλπ). Ο κιμπάρης Τσίπρας με χαρακτηριστική άνεση το δέχτηκε - τα είχε σπρώξει στο τραπέζι ο άλλος κιμπάρης, ο Τσακαλώτος.

Μετά από το Eurogroup 5/12/2016, ο Ρέγκλινγκ είχε εξηγήσει σε όλους τον μηχανισμό εφαρμογής των μέτρων χρέους. Έφτιαξε ένα ειδικό λογαριασμό, το Greek Compartment, στον οποίο θα έμπαιναν οι επιστροφές κερδών ομολόγων κεντρικών τραπεζών - το €1.8 δισ του 2014 και οι επιστροφές μετά την 1/1/2017. Αυτά τα χρήματα θα τα χρησιμοποιούσε για να πληρώνει τα swaps. Το σύνολό τους (μαζί με το 1.8 δισ του 2014) το εκτιμούσε σε €5.3 δισ. Να τη πάλι τη σταθερά μέτρησης.

Αν καταλαβαίνετε καλά, οι κιμπάρηδες Τσίπρας-Τσακαλώτος-Χουλιαράκης, έκαναν μια διευκόλυνση στους δανειστές. πού να τρέχουν οι ταλαίπωροι με χρηματοδοτήσεις δομημένων προϊόντων, οπότε προκατέβαλε (δανειζόμενος από τους ιδίους!) τα έξοδα, ίσα με την σταθερά μέτρησης. Α, όλα κι όλα, τις επιστροφές θα τις πάρουμε σε δόσεις. Ας πούμε, ενώ είναι διαθέσιμα €1.8 δις από τις αρχές 2015 και έχουν μαζευτεί ακόμη τα κέρδη 2017 και (του πρώτου εξαμήνου) 2018 - σύνολο €5.5 δις βέβαια – θα εισπράξουμε σύντομα την πρώτη δόση των €640 εκατ. Αυτό θα πει κιμπάρης άθρωπας!

Να μην το ξεχάσω. Ποσόν ίσο με την σταθερά μέτρησης οικονομικής αβελτηρίας των €5.5 δις είναι αυτό που χάθηκε επειδή ο κιμπάρης πρωθυπουργούτσικος το απεμπόλησε οριστικά τη νύχτα της 17ωρης διαπραγμάτευση – τις επιστροφές κερδών ομολόγων κεντρικών τραπεζών 2015 και 2016. Να μην μπερδευόμαστε – η σταθερά είναι μία, τα €5.5 δις, τα λεφτά που επιστρέφονται είναι άλλα, εφαρμογή της ίδιας σταθεράς κάθε φορά. Α και τα λεφτά δεν επιστρέφονται – με μία ακόμη εφαρμογή της σταθεράς τα έχουμε προπληρώσει και θα πάρουμε μέρος τους κάποτε.

Κιμπάρηδες, παιδί μου! Τούτοι ‘δω είναι η χαρά του διαπραγματευτή της αντίπαλης πλευράς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.